Egymilliárd forintot ad a kormány a csornai napelemgyárra

Egymilliárd forinttal támogatja a kormány a csornai napelemgyár megépülését - jelentette be Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.
MTI, 2014. szeptember 18. csütörtök, 11:49
Fotó: Reuters

A magyar kormány egyedi kormánydöntés alapján pénzbeli támogatást nyújt az EcoSolifer Modulgyártó Kft. beruházásához. Az EcoSolifer szilícium alapú vékonyréteg technológia fejlesztésével, azon alapuló komplex napelem-gyártó technológiák implementálásával, kulcsrakész napelem-gyárak megvalósításával és napelemes rendszerek (naperőművek és épületintegrált megoldások) tervezésével és kivitelezésével több évtizede foglalkozó, nemzetközi szinten is ismert és elismert tudósokat és mérnököket foglalkoztató vállalat. A csoport részét képező EcoSolifer Modulgyártó Kft. 2011-ben projektcégként jött létre azzal a céllal, hogy Csornán napelem-gyártó beruházást valósítson meg. Az elmúlt 3 évben megtörtént az előkészítés, s a beruházás mára a kivitelezési szakaszba ért - derült ki a sajtóesemény meghívójából.

Az új üzemben, amelynek ünnepélyes alapkőletétele szombaton lesz a Győr-Moson-Sopron megyei településen, várhatóan 2015 második felében indul meg a termelés. A csaknem 15 milliárd forint összértékű beruházással 212 új munkahelyet jön lére.

"A csornai beruházás azért is jelentős, mert teljesen importfüggetlen, vagyis a felhasznált anyagokat Magyarországon fogják előállítani, ezzel is növelve az üzem közvetett munkahely-teremtő hatását" - emelte ki Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón.

A napelemgyár építése összhangban van a magyar kormánynak azon gazdaságstratégiai célkitűzéseivel, hogy Magyarország termelési központ legyen, és hogy minél több kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitást hozzunk Magyarországra - mondta az államtitkár. Ebbe a stratégiába illeszkedik, hogy a magyar kormány a következő hétéves európai uniós költségvetési ciklusban kétszer annyit, nagyjából 700 milliárd forintot fog kutatás-fejlesztésre és az innováció támogatására fordítani, mint az előző hétéves időszakban - tette hozzá. Kifejtette: az energiahatékonyság a versenyképesség szempontjából is elsőrangú kérdés. Minél hatékonyabban tudjuk előállítani és felhasználni az energiát, annál erősebbek leszünk - mutatott rá.

Emlékeztetett, hogy egy európai uniós előírás szerint 2020-ra a Magyarországon felhasznált teljes energiamennyiség legalább 13 százalékának megújuló energiából kell származnia. Magyarország azonban még ennél is komolyabb vállalást tett, azt, hogy 14,65 százalékra növeli a megújuló energiák arányát.

Haidegger Ákos, a csornai beruházást végrehajtó EcoSolifer cég ügyvezető igazgatója elmondta: az új gyárban olyan korszerű technológiát fognak alkalmazni, amilyet jelenleg a világon csak egy helyen, Japánban használnak. Úgynevezett vékonyréteg-napelemeket fognak előállítani, amelyeknek a hatásfoka 30 százalékkal nagyobb, mint a jelenleg forgalomban lévő napelemeké. Az első időszakban elsősorban exportra fog termelni az üzem, miután a világ összes napelemes rendszerének 57 százalékát Ázsiában telepítik. A napelemipar két legnagyobb piaca Kína és Japán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2014.09.18 12:37

@illiber: Kettö éve már olvastam ,lassan lesz belöle valami !!!
Kérdés ,mennyi lesz az import a gyártáshoz,hány százalék ???

A másik kérdés,vissza nem térítendö állami támogatás lesz, vagy 2-3 %-os hiteltámogatás ??? Nem mindegy !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

illiber, 2014.09.18 12:37

@gadam0114: ..a hatékonysággal baj van ...10 % alatti ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gadam0114, 2014.09.18 12:34

2020 -ra a amegujulo energiak aranya 14,65 % lesz. A torzitas az, hogy a fatūzelest is megujulo energianak szamitjak. Bar en nem tartom teljesen annak.
Egyebkent sok ilyen beruhazas kene, ez erteket teremt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

illiber, 2014.09.18 12:24

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html