A Napi Gazdaság keddi számának cikke


Az év eleje óta lassan és megállíthatatlanul nő a költségvetési intézmények tartozása: a 449 intézmény kifizetetlen számlaállománya 21,5 milliárd forintról indult - ami eleve közel duplája a szokásosnak -, s ez az összeg augusztusra meghaladta a 30,6 milliárd forintot - derül ki a Magyar Államkincstár most publikált adataiból.


Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 900 millió forint, mértéke százmillióval növekedett; a nagyobb falat a kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány, amely augusztusban 29,6 milliárd forint volt, ez 2,2 milliárdos növekedés az előző havi szinthez mérten.


Az összes adósság 47 százaléka a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél keletkezett, ezen belül nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél. A Pécsi Tudományegyetem ebből a szempontból az állatorvosi ló: az egyetem tartozása eléri a 6,2 milliárd forintot - éves költségvetése 11 százalékát. Az egyetemen évek óta kincstári biztos működik, ennek ellenére az adósságállomány nem csökken.


A kincstár újra közölt adatokat a rendőrségek és a büntetés-végrehajtási intézmények tartozásállományáról: e szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság kifizetetlen számlaállománya egymilliárd forint volt augusztusban. A kincstár utoljára két hónapja közölt adatot a BRFK tartozásairól - akkor is egymilliárd volt az állomány, vagyis itt nem nőtt tovább -, viszont első ízben szolgáltatott adatokat a Magyar Állami Operaház pénzügyi helyzetéről. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszteri biztost rendelt ki az Operaházhoz, ahol többek közt a gazdálkodást is górcső alá veszik - innen tudni, hogy nincs minden rendben a dalszínházban. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy az évi 6,2 milliárd forint költségvetésű intézménynek a beszállítók felé 329 millió forint a tartozása - ebből 60 napon túli tartozás alig 62 millió forint -, vagyis itt még pénzügyi értelemben nem akut a helyzet.