A Napi Gazdaság cikke

Napokon belül lezárulhat a Hajdú-Bét felszámolása. Az öt éve indult folyamat utolsó fázisaként a Raiffeisen Bank egymilliárd forintot fizetett a felszámolónak a héten, amely így rendezni tudja adótartozását és ki tudja fizetni a gyeden és gyesen levő egykori Hajdú-Bét-dolgozókat is. Az összegből furcsa módon a Raiffeisennek is jut majd.


Inkasszóval emelt le egymilliárd forintot a Raiffeisen Banktól a Hajdú-Bét felszámolója. A Legfelsőbb Bíróság január végén hozott döntése értelmében ugyanis 600 millió forinthoz - és kamataihoz - juthatott hozzá a Hunyadi Válságmenedzser és Felszámoló Zrt. A döntés előzménye az volt, hogy a hitelintézet a baromfi-feldolgozó cég 2004. januári felszámolását megelőzően, még 2003 őszén élt opciós jogával és így jutott hozzá a Hajdú-Bét egyes ingatlanaihoz, de a valós érték alatt. Ennek kapcsán már 2007 novemberében jogerős döntés hozott a Szegedi Ítélőtábla, ám felülvizsgálati kérelemmel élt a Raiffeisen és más hitelezők is. A Legfelsőbb Bíróság ezt megalapozatlannak találta, így kerülhetett sor a milliárdos összeg lehívására.


Hajdú Ágnes, a felszámoló cég vezetője az ügyről a Napi érdeklődésére további részleteket nem kívánt elmondani, viszont közölte, hogy a döntés nyomán lehetővé válik a felszámolás befejezése. A most lehívott pénzből a felszámolást követő adótartozásokat rendezik és kifizetik azt a húsz, 2004-ben gyeden és gyesen lévő munkavállalót is, aki eddig még nem jutott hozzá járandóságához. (A Hajdú-Bét 1700 alkalmazottjának követeléseit a felszámoló időközben már kifizette.) Az egymilliárdos összeg lehetővé teszi, hogy kielégítsék a csődbe ment cég B kategóriás hitelezőit, köztük két faktorcéget és a Raiffeisen Bankot, vagyis utóbbihoz visszaérkezik a leemelt összeg egy része.


A Hajdú-Bét akkori tulajdonosa, a Wallis egyébként készfizető kezességet vállalt a csődbe ment baromfiipari vállalkozásért. Lapunk megkereste a Raiffeisen Bankot és a Wallist is, de egyikük sem kívánt további információt adni az ügyről.