Egymillió forintos nyugdíj Magyarországon - megvan az ok

A nyugdíjplafon 2012-es eltörlése a fő oka annak, hogy van olyan magyar nyugdíjas, aki egymillió forint fölötti ellátást kap havonta - mondta el az InfoRádiónak Simonovits András egyetemi tanár. A nyugdíjszakértő szerint az új rendszer hosszú távon társadalmi elégedetlenséghez vezet és a nyugdíjkasszát is súlyosan meg fogja terhelni.
Inforádió, 2015. március 12. csütörtök, 19:36
Fotó: Napi.hu

"Van egy nyugdíjplafon, ami 2012-ig élt, akkor körülbelül havi 660 ezer forint fölötti kereset után nem fizettek munkavállalói járulékot. Ennek a megszüntetése a lehető legnagyobb hiba volt. Rövidlátó számítás húzódott mögötte: rögtön 50 milliárd forint plusz bevételt jelentett, hogy a dolgozók töredékrésze még befizette a 660 ezer forint fölötti részt" - emelte ki Simonovits András.

A nyugdíjszakértő emlékeztetett: "hatalmas botrány volt Ausztriában, amikor kiderült, hogy az osztrák nemzeti bank nyugalmazott alelnöke, aki 91 éves, havi 30 ezer eurót kap. Ha semmi más nem lenne, csak az, hogy idegesíti az embereket, azért nem kell csinálni. Másfelől azt lehet mondani, hogy a magasabb jövedelműek jóval tovább élnek, emiatt könnyen lehet, hogy háromszor annyit fizet be, de akár négyszer vagy ötször annyi nyugdíjat kap."

Simonovits András hozzátette: ez hosszú távon megterheli a nyugdíjkasszát.

"A nyugdíjplafon eltörlése okozhatja azt, hogy ma Magyarországon a legmagasabb nyugdíj 1,3 millió forint. Ha valakinek eddig csak 600 ezer forint befizetését ismerték el, de befizet 100 milliót, akkor két év alatt ez is hihetetlenül megemeli a nyugdíját. De nem kell ezzel foglalkozni. Azzal igen, hogy a plafont minél előbb vissza kell állítani, ésszerűségi alapon" - jelezte az egyetemi tanár.

"A dolgozók körülbelül 3 százaléka keresett eddig a plafon fölött. Ez tehát bár csak 3 százalékot érint, az ő nyugdíjuk hatalmas tömeg az összesen belül. Ez olyan feszültséget fog okozni, hogy egy ilyen rendszert minél előbb el kellene felejteni" - hangsúlyozta Simonovits András.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

room_101, 2015.03.13 10:03

De a legigazságosabb az ecceri magyar paraszt szerint az volna, ha nyugdíjplafon lenne, de járulékplafon nem, fizessenek a gazdagok. Pedig ha ez a szerencsétlen elcsalta volna a járulékát és okosba minimálbér után kapna hivatalosan nyugdíjat, a járulékkülönbözetet meg elrakja, abból legalább 3-szor ilyen jól járt volna. Csak hát arról nincs ilyen jó kis demagóg vita az újságban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.03.12 22:35

Ismeretlenül nagy tiszteletem Simonovits úrnak,de megkérném ne nézzen hülyének.
Magyarországon van a világ legigazságtalanabb-legaránytalanabb nyugdíj rendszere ,amit a felelőtlen egoista politikusok hoztak létre a HÜLYÉN megállapított valorizációs szorzókkal és degresszziós táblázatokkal és kevés köze van a nyugdíjak összegének a befizetett ADÓ-JÁRULÉK nagyságához ,meghatározó a nyugdíjba vonulás éve.
Normális országban ÉPESZŰ emberek nem hoznak olyan törvényt mint a mindenkori kormányok hoztak.
2002-es nyugdíj megállapításnál 80 000 ft kereset számított 100 %ig nyugdíj alapnak a 183 001 ft feletti résznek pedig a 20 %-a. 2014 -ben 372 000 ft számított 100 %ig a 421 000 ft feletti résznek pedig a 80 %-a.
Matematikához értő ember ránézésre látja milyen HÜLYÉNEK kell lenni akik ezt létre hozták.
Amennyiben a 2002-es szorzókat és a degressziós táblázatot az előző évi nyugdíj emelés %-ával emelték volna akkor most 160 000 ft számítana 100 %ig és 366 000 ft feletti résznek pedig a 20 %-a akkor most egy arányos -fenntartható nyugdíj rendszer volna Magyarországon.
Orbán Viktornak életében volt egy reális kijelentése 2009 őszén ""VISSZATÉRÜNK A 2002-ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ """ azonnal csökkent a népszerűsége 25 %-ot, azóta szó nem volt róla ,a hatalom a fontos nem az ésszerűség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html