Egymillió magyar érintő adókedvezményről beszélt a NAV-vezér

A személyijövedelemadó-bevallások adatai szerint minden negyedik magánszemély csökkentette adóját a családi kedvezménnyel. Tavaly mintegy 212 milliárd forintot hagyott a kormány a családoknál, 17 milliárddal többet, mint 2015-ben. Nemcsak az összeg, hanem az igénybevevők száma is - több mint 27 ezerrel - nőtt - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.
Dzindzisz Sztefan, 2017. szeptember 10. vasárnap, 08:21
Fotó: Napi.hu

A családi kedvezménnyel majd 1,125 millió szülő csökkentette az adóalapját. Mintegy 517 ezren egy, 396 ezren kettő, 178 ezren három, míg 34 ezren háromnál több gyermeket jelöltek meg bevallásukban - összegezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által feldolgozott személyijövedelemadó-bevallások adatait Tállai András.

A kormány családpolitikai intézkedéseinek - mint például a kétgyerekesek kedvezményének a duplázása vagy a csok - a sikerességét is igazolja a bevallási statisztika. 2016-ban - az igénybevevők számának növekedése mellett - míg az egygyerekes szülők aránya 3,3 százalékponttal csökkent, addig a két gyerekeseké 2,7 százalékponttal emelkedett 2015-hoz képest. Nemcsak a kétgyerekesek száma nőtt 40 ezerrel, hanem a három vagy több gyermekeseké is 11 ezerrel - emelte ki az államtitkár.

Tállai András emlékeztetett, hogy ez volt az első olyan év, amikor a szerzett jövedelmek bevallásával nem kellett a magánszemélyeknek bíbelődniük. A tavaly szerzett jövedelmekről az elszámolást ugyanis a NAV készítette. Mintegy 5 millió szja-bevallást töltött ki ugyanis az adóhivatal. (Tovább kedveskedik a nyugdíjasoknak a kormány - szivárog a terv.)

Az egy százalékpontos csökkentésnek köszönhetően 2016-ban a magyar 15 százalékos személyi jövedelemadó kulcs lett a második legalacsonyabb az EU-ban, és összességében jelentős megtakarítást is eredményezett a lakosságnál. A tavalyi év nagy nyertesei a kétgyermekesek voltak, akik a négy év alatt megduplázódott kedvezménynek köszönhetően 2016-ban 60 ezer forinttal költhettek többet gyermekeikre.

A gyermekvállalás elismert költségeként 212 milliárd forint maradt a családoknál 2016-ban, 17 milliárddal több, mint 2015-ben. Technikailag az összeg 75 százalékával a fizetendő személyi jövedelemadót csökkentették az érintettek, 53 milliárd forint pedig járulékkedvezmény címén maradt a családoknál. A 2014-től igénybe vehető családi járulékkedvezmény az elmúlt három évben összesen 140,7 milliárdot hagyott az érintetteknél.

Az államtitkár közölte, hogy akkor sem veszik el a kedvezmény, ha azt valaki elfelejtette érvényesíteni bevallásában; mindössze egy önellenőrzést kell benyújtani. A bevallás önellenőrzése legegyszerűbben az e-szja felületen, online végezhető el, de az önellenőrzés benyújtható papíralapon is. A családi kedvezmény összegét csak úgy tudja kiutalni az adóhivatal, ha bevalláson szerepel a belföldi postai cím vagy a számlaszám - emelte ki Tállai András.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

v007zsolt, 2017.09.10 14:01

Ezek az adatok is jól mutatják, hogy Magyarországon tiszteséges bérből nem lehet egy több gyermekes családot eltartani, mivel magas az állami adóelvonás! Természetesen ezt a Fidesz megoldota "családi adókedvezmény" néven támogatott szavazat vásárlási programjával!!
Nem hiába menekülnek a mai fiatalok az országból akiknek még nincs családja vagy gyereke!

Csak szolok, hogy 2016-ban Mészáros Lőrinc vagyona 100 milliárdal növekedett mig a családi adókedvezményben részesülő 1,2 millió fő között mindösszesen 212 milliárd forintot téritett vissza az adóhívatal!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2017.09.10 09:54

Helyesebb lenne ha a családi kedvezmény nem fix összeg, pl 30 ezer ft/ hónap lenne, hanem százalékos összeg, pl a minimálbérhez viszonyított összeg.
A három gyerek utáni adókedvezmény 2011-ben egy átlagos bér 70%-a volt, ez jövőre már csak kb 40%. Egy gyerek után ennek a tizede, jövőre már egy jelképes összeg lesz.
Bőven elbírná a költségvetés a családi adókedvezmény megduplázását, kiterjesztését a felsőfokú tanulmányokra is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html