Egymillió magyar halálát kerülhettünk volna el

Az elmúlt 20 évben akár egymillióval is kevesebb haláleset fordulhatott volna elő, amennyiben az osztrák halandósággal számolhattunk volna - derül ki az Egészségünkért Civil Kezdeményezés egészségjelentéséből.
Leszák Tamás, 2010. március 11. csütörtök, 11:49
Fotó:

Az Egészségünkért Együtt Civil Kezdeményezés felkérésére az EgészségMonitor (EM) elkészítette Magyarország nemzetközi gyakrolatnak megfelelő egészségjelentését, Jelentés egy egészségében elmaradott országból címmel - mondta Vitrai József, az EM vezetője a bemutató sajtótájékoztatón.

A jelentés megállapítása szerint ugyan két évtizede javul a magyar lakosság egészségügyi állapota, ám még mindig elmarad az EU más országaitól a legtöbb mutató tekintetében.

A betegségek gyakoribb előfordulása miatt a magyarok rövidebb és rosszabb minőségű életre számkíthatnak még az unióhoz velünk együtt csatlakozott visegrádi országokhoz képest is - mondta a Napinak Kapócs Sándor, a Literatura Medica Kiadó ügyvezetője.

A lakosság egészségi állapotának pontos ismerete elengedhetetlen az egészségügyet érintő döntésekhez, de más, a lakosság egészét érintő beruházásokkal, közlekedéssel, vagy akár az adózásal kapcsolatos döntésekhez is.

A magyar lakosság egészségi állapotát 1987 és 2007 között felmérő kutatás, arra világít rá, hogy 1987 és 2005 között Magyarországon - ha az osztrák halandósággal számolhattunk volna, közel egymillióval, de a szlovák adatok szerint is 200 ezerrel kevesebb haláleset fordult volna elő - tette hozzá Kapócs.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Veczelin, 2010.03.11 15:23

Őszintén szólva nem tudtam eddig az Egészségünkért Civil Kezdeményezésről, de ha már tudok, akkor van némi hozzáfűzni valóm:
A. Milyen indíttatásból most közli ezt az adatot, értem alatta - a jelen politika konstellációban?
B. Én is siratom a lelkem mélyén azt az egymillió embert, aki több napot élhetett volna még, és azokat is, akiknek az életkilátásai ennyire leromlottak.
C. Ezek mellett nézzük meg, kiket kellene még siratni: akiket nem tart számon az igen szelektív magyar szemlélet:
1. A hétvégén "discóbalesetet szenvedett fiatalokat, aki a felelősségnélküli nevelés áldozatai,
2. Az évenként 822 embert, akik a közlekedési balesetekben halnak meg, akikre a múltkor egy cikk örömmel tudatta, hogy már csak énnyien halnak meg - ez egy jó létszámú iskola tanulólétszáma.
3. Legjobban siratom azokat a meg nem született gyermekeket - k.b 3 millióan, - akik a művi terheségmegszakítás áldozatai lettek, modern korunk lesújtó emlékeként, akikért senki nem ejt egyetlen könnycseppet sem
Mindezek nem érdekesek! Ezek ellen nem intézkedik senki, de két sportlövő versnyző által okozott haláleset, és jogtalan viselés miatt egy egész sportág tisztes versenyzőit büntetik, és teszik lehetetlenné a sport továbbművelését.
Tessék mondani! Nem kellene a határunkat átlépő kamionsofőröket kötelezni 8 óra alvásra, egy arra berendezett alvóhelyen, mert jelenleg nagyon sok ember hal meg a menet közben elalvó kamionsofőrök által okozott balesetek miatt!
Szóval, és nem az Egészségünkért alapítványt várom a közszereplésben, hanem a lakosság védelmében politikát, és kormányt, és civil mozgalmakat! Csak nehogy rasszistának, meg nacionalista magyargárdistának bélyegezzenek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html