Az élőállat kilogrammonkénti felvásárlási ára az idei év első 3 hónapjában mélyponton volt, alig érte el a 300 forintot, mostanra azonban 400-410 forint között van. Ez nemzetközi piaci folyamatok eredménye. Megélénkült ugyanis a kereslet Ázsiában a sertéshús iránt, főként Kínában és Dél-Koreában. Ez enyhítette azt a nyomást, amely az orosz embargó miatt alakult ki az unió piacán. Az EU-ban korábban az oroszországi szállítások leállása miatt kínálati piac alakult ki, ami jelentős mértékben csökkentette a felvásárlási árakat.

Az év elején az alacsony árak miatt a magyar termelők vesztesége kilónként átlagosan mintegy 50 forint volt. A helyzet most jobb lett, keresleti piac alakul ki, nőnek az árak, és az importnyomás is csökkent - mondta a szakember.

A sertés tőkehúsok áfájának csökkenése, ennek nyomán a belföldi kereslet növekedése nélkül az ágazat szereplői nem tudtak volna talpon maradni az import húsok beáramlása okozta versenyhelyzetben.

Kedden a VHT megtartotta tisztújító küldöttgyűlését, amelyen Németh Antal korábbi elnök helyett új elnököt választott Babati Zoltán személyében, aki a Nyugat-Dunántúl legnagyobb húsfeldolgozójának ügyvezető tulajdonosa.