Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OTP Ingatlanpont és az OTP Jelzálogbank hétfőn az MTI-nek eljutatott elemzése szerint (Szeged, Pécs, Debrecen, Győr, Sopron, Miskolc és Veszprém és a fővárosi egyetemekhez közeli kerületekben) átlagosan 20 százalékkal emelkedett a lakások négyzetméterára az elmúlt három évben.

Sopronban átlagosan négyzetméterenként 248 ezer forintért lehet lakást vásárolni. Hozzátették: Győrben nőtt leginkább az ingatlanok négyzetméterára, 2010-hez viszonyítva átlagosan 47 százalékkal. Tavaly év végén már átlagosan négyzetméterenként 244 ezer forintért lehetett hozzájutni a lakásokhoz.

A vizsgált fővárosi kerületek közül a XII. kerületben 382 ezer forint, a XI. kerületben 344 ezer forint, a IX. kerületben 310 ezer forint körül alakulnak az átlagolt ingatlanárak négyzetméterenként.

Arról is beszámoltak, hogy Győrben átlagosan 72 nap alatt kelnek el az ingatlanok. Az eladott lakások átlagára tavaly 14,1 millió forint volt, átlagos nagyságuk 58 négyzetméter. Sopronban jellemzően 73 nap alatt, mintegy 14,4 millió forintért találtak gazdára a lakások, nagyságuk szintén mintegy 58 négyzetméter körül alakult. Budapest XII. kerületében legtöbbször 92 nap alatt, átlagosan 24,4 millió forintért vásárolták meg az érintett lakásokat, amelyek átlagosan 64 négyzetméteresek voltak.

Az elemzés szerint tavaly Pécsett volt a legnehezebb eladni a lakásokat, közel nyolc hónapig tartott egy-egy lakás értékesítése. A jellemző eladási ár 8,1 millió forint volt, átlagosan 53 négyzetméteres lakásokért. A miskolci ingatlanpiacon idén átlagosan 105 ezer forint körül mozognak a négyzetméterárak - közölték.

Az ingatlan.com az MTI-nek hétfőn eljutatott közleményében kiemelte: elemzésük szerint Budapest után a nagyobb, egyetemmel rendelkező városokat (Debrecent, Szegedet, Győrt, Miskolcot és Pécset) is elérte a bérleti díjak drágulása.

A fővárosban - a 40 négyzetméteresnél kisebb - garzonlakások havi bérleti díja, 12 százalékkal, 100 ezer forintra nőtt, a 40-80 négyzetméteres kiadó lakásoknál az átlagos bérleti díj 8 százalékkal 140 ezer forintra, a 80-120 négyzetméteres lakások havi bérleti díja pedig 7 százalékkal 247 ezer forintra emelkedett július közepén az előző évhez képest.

Debrecenben a 40 négyzetméternél kisebb lakások bérleti díja 63 százalékkal átlagosan 65 ezer forintra emelkedett. Szegeden a garzonlakások havi bérleti díja 38 százalékkal 55 ezer forintra nőtt. A pécsi 40 négyzetméternél kisebb kiadó lakások havi bérleti díja 25 százalékkal 50 ezer forintra drágult.

Az egyetlen város, amelyben nem tapasztalható a rohamos drágulás Győr, ahol a 40-80 négyzetméteres lakások bérleti díja minimális mértékben csökkent: 2 százalékkal 98 ezer forintra, míg a 80-120 négyzetméteres lakások piacán 4 százalékkal 145 ezer forintra nőttek a bérleti díjak. Az elemzés szerint a győri kiadó lakások esetében a kisebb áremelkedést az erős a bázishatás okozta.