Egyre élesebb a konfliktus a miskolci kórházban - mi lesz a betegekkel?

A rendőrség és az ÁNTSZ is vizsgálja miskolci kórház onkológiáján magántulajdonban lévő sugárterápiás gépek használatnak jogszerűségét. A kórház és a cég közötti vita immár a betegellátást veszélyezteti - írja a gépek tulajdonosának kijelentésére hivatkozva a Népszava.
Szepesi Anita, 2018. április 17. kedd, 14:17
Fotó: Pixabay

Nincs megállapodás a Miskolci Központi kórház, és korábbi onkológiai szolgáltatója, valamint a gyógyító munkához szükséges eszközöket magáénak valló Medcenter között. A cég kezdeményezte, hogy az ÁNTSZ állapítsa meg, a kórház az ő berendezései nélkül nem tudja ellátni a betegeket. Ezzel a hatóság azt mondaná ki, hogy most a kórház jogosulatlanul végzi a sugárterápiás kezeléseket - írja a lap. Korábban arról is tudósítottak, hogy a kórház és cég közötti vita és az ezzel kapcsolatos visszásságok jelzése miatt menesztették a kórház főigazgatóját.

A sugárterápiás gépeket azóta a beszerzésüket finanszírozó Raiffeisen bank zálogjoggal terhelte, ennek furcsaságairól lapunk is írt, majd a történet egy újabb fontos határkőhöz érkezett, a kórház és a cég közötti szerződés ugyanis múlt héten pénteken megszűnt. A Medcenter Kft. pedig megtiltotta, hogy a berendezéseit - helyiségeit használják, a kórház viszont azok használatára utasította munkatársait. A Medcenter erre válaszul rendőrségi birtokvédelmet kért. A cégvezető a lapnak nyilatkozva a kialakult helyzetért a kórházra hárította a felelősséget a betegellátás veszélybe sodrásáért, azt közölve, hogy a kórház most ÁNTSZ engedély és törvényes OEP finanszírozás nélkül látja el a pácienseket a Medcenter tulajdonában lévő épületben és gépeken.

Információink szerint azonban ez a kijelentés nem állja meg a helyét. A kórház rendelkezik ÁNTSZ engedéllyel és OEP finanszírozási szerződéssel, a Medcenter viszont nem. Emellett a szóban forgó épületrészekre sincs bejegyezve a földhivatalnál a Medcenter tulajdonosként.

A cégvezető a lapnak felidézi, hogy négy évvel ezelőtt a kórház és a fenntartó kérésére újabb sugárterápiás gépet telepített. E beszerzés visszásságairól itt írtunk részletesebben, röviden most csak annyit idézünk belőle, hogy a készülékek telepítését az EU mintegy 300 millió forinttal támogatta.

Nem nyújtott volna többet

A cégvezető a lapnak elmondta, tavaly két régi, 2007-es eszközt is szerettek volna újakra cserélni, amit a kórház vezetése megakadályozott. Helyszíni forrásainak szerint a Medcenter által javasolt készülék semmivel sem tudott volna több szolgáltatást nyújtani a betegek számára, mint a lecserélendő készülékek, és a sugárterápiában 10 év alatt bekövetkezett technológiai fejlődés miatt nem látta a kórház reálisnak a Medcenter által javasolt gépcserét.

Saját forrásaink azt az állítást sem erősítették meg, hogy az Állami Egészségügyi Ellátási Központ (ÁEEK) által felkért igazságügyi szakértők jogosnak tartották a Medcenter követelését. Ugyan valóban több hónapon keresztül zajlottak ezzel kapcsolatban az ÁEEK-ben a tárgyalások, de úgy tudjuk, a felmerült független szakértői vizsgálatot maga a Medcenter nem fogadta el.

Szakmai vezetés nélkül

A rendkívül bonyolult és szövevényes történetben néhány szakértői vélemény szerint a már 2006-ban megkötött szolgáltatói szerződés is aggályos volt.

A kórház a szerződésben számos ponton olyan előnyökkel ruházta fel a Medcentert, melyek mindenképpen részletes elemezést igényelnének. Emellett érdemes megjegyezni, hogy a Medcenter szerződése alatt 6-7 éven keresztül a miskolci onkológia szakmai vezető nélkül működött, a kórházigazgatás közvetlen irányítása alatt. A szerződés felbontása előtti időszak is számos problémával volt terhelt, a Medcenter készülékeinek üzembiztonsága folyamatosan romlott, az elvileg rendelkezésre álló négy készülék közül, az elmúlt egy évben már csak 3 volt működőképes.

Alapvető probléma hogy a gazdasági illetve jogi egyeztetések elhúzódása nem tette lehetővé, objektív szakmai értékelés és szakmai fejlesztési terv kialakítását. Minden jel arra mutat, hogy a kialakult zűrzavarban arra próbálják kényszeríteni a kórházat illetve a fenntartót, hogy valamilyen nagy költséggel járó, azonnali technológiai fejlesztésbe kezdjen.

Merre tovább?

Mivel valamennyi beteg folyamatos ellátáshoz legalább három üzemképes gyorsítóra van szükség, a teljes betegellátás fenntartása mellett az új gépekre való rohamos,előkészítetlen átállás szinte lehetetlen feladat. Ahhoz lehet leginkább hasonlítani, mintha egy autónál menet közben akarnánk motort cserélni. Ráadásul egy ilyen ripsz-ropsz fejlesztés hosszú időre konzerválhatja azokat a szakmai problémákat, amik a Medcenter korszak alatt a miskolci onkológiai ellátásban kialakultak.

Az előállt különleges helyzetben elkerülhetetlennek látszik, hogy a napi betegellátásban nélkülözhetetlen, de a Medcenter valós tulajdonában lévő készülékek továbbra is a betegellátás rendelkezésére álljanak. Azaz a valamelyik állami szervnek meg kell teremteni a jogalapot a kórház számára a készülékek használatára,karbantartására míg a szövevényes jogvita lezajlik, hiszen ha bírósági eljárásra kerül sor, az hosszú hónapokat, éveket is igénybe vehet.

Képünk forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.04.17 19:55

Hazug orbán 2010-ben azt mondta, hogy ki kell vezetni az állami kórházakból a magánvállalkozásokat.
Mára kiderült, hogy betegeket akarja kivezetni, akár holtan, ha maguktól nem mennek.
Az orbán vezette fidesz és kormány felelőtlensége és aljassága miatt 2016-ban 32 000 ember halt meg a kórházakban elkerülhető problémák miatt.
Az egyéb eseteke ebben nincsenek is benne.
Mivel a pénz megvan rá, csak a sportra, az urizálásra, haverokra és az erdélyiekre költi, ezért a szándékossága miatt a fidesz tömeggyilkos párttá vált.
Továbbá éhezteti a szegényeket, sorra letiltja az ételosztásokat,
rákosi óta a legszemetebb politikusunk orbán.
és még: http://indavideo.hu/video/Orban_Viktor_tomeggyilkos_Igen_az_szo_szerint
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html