Egyre forróbbnak érzik a talajt az angliai magyarok is

A brit munkaadók csaknem fele úgy érzékeli, hogy a náluk dolgozó külföldi EU-munkavállalók bizonytalannak tartják nagy-britanniai foglalkoztatási kilátásaikat a brit EU-tagság megszűnése (brexit) miatt - írja az MTI.
K. Kiss Gergely, 2018. november 12. hétfő, 13:11
Fotó: Pixabay

A brit vállalati szektor emberierőforrás-menedzsereinek legnagyobb szakmai szervezete (Chartered Institute of Personnel and Development, CIPD) 1002 tagvállalat bevonásával elvégzett, hétfőn ismertetett átfogó őszi felmérésében a válaszadók 48 százaléka számolt be arról, hogy tapasztalataik szerint uniós munkavállalóik egyre nagyobb számban érzik magukat bizonytalan foglalkoztatási helyzetben.

Az átlagon belül a brit közszféra munkaadóinak 58 százaléka, a magánszektorbeli cégek 45 százaléka észlelte e jelenséget.

A CIPD 24 oldalas tanulmánya kiemelte, hogy a felmérésbe bevont vállalatoknak több mint a negyede szerint brit munkavállalóik is veszélyben érzik állásukat a brexit-folyamatot övező politikai bizonytalanságok miatt.
A felmérés szerint a brit vállalatok 59 százaléka foglalkoztat külföldi EU-állampolgárokat, 52 százalékuknál közép- és kelet-európai EU-munkavállalók is dolgoznak.

A CIPD vizsgálatába bevont brit vállalatok 33 százaléka azt jelezte, hogy tapasztalatai szerint az alkalmazásában álló külföldi EU-munkavállalók egyre nagyobb számban távozni akarnak az országból a brit EU-tagság megszűnése miatt.

A felmérésből az is kiderül, hogy a brit vállalatoknál dolgozó külföldi EU-munkavállalók nagy többsége nem közvetlen munkahelyi problémák miatt érzi egyre bizonytalanabbnak jövőjét. A kutatásba bevont cégek 72 százaléka szerint a brexit-döntés nem növelte a feszültséget a brit és a külföldi EU-alkalmazottak között, és csak 13 százalék számolt be arról, hogy a két alkalmazotti csoport közötti súrlódások erősödését tapasztalja a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás óta.

A referendumon a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

A felmérés szerint folyamatosan növekszik azoknak a brit vállalatoknak az aránya, amelyek egyre nehezebben találnak munkaerőt betöltetlen állásaikra. A CIPD körkérdésére válaszolva a vizsgálatba bevont cégek 70 százaléka számolt be munkaerő-toborzási nehézségekről. Három hónapja 66, fél évvel ezelőtt 60 százalék jelezte ugyanezt.

A CIPD szakértői szerint a brit gazdaság munkaerőforrása várhatóan még tovább szűkül 2021-től, mivel brit kormány az EU-tagság megszűnésének jövő márciusi időpontja után tervezett, valószínűleg 2020 decemberének végéig tartó átmeneti időszak lejártával azonos bevándorlási és foglalkoztatási szabályozást kíván meghonosítani az EU-országokból és a világ más térségeiből érkező munkavállalók számára.

Az uniós munkaerő-beáramlás elapadásának kockázataira brit szakmai szervezetek is felhívták már a figyelmet.

A brit kórházi és szülészeti szakápolói személyzet felügyeleti hatóságának (Nursing and Midwifery Council, NMC) legutóbbi adatai szerint tavaly alig 1107 új munkavállaló került a szervezet nyilvántartásába az Európai Unióból. Az NMC adatai szerint ez 89 százalékos zuhanás volt éves összevetésben, egy évvel korábban ugyanis több mint tízezer szakképzett ápoló vállalt újonnan munkát az EU-országokból a brit állami egészségügyi szolgálatnál (NHS).

A Brit Vendéglátóipari Szövetség (BHA) legutóbbi felhívásában közölte: a brit éttermekben dolgozó felszolgálók 75 százaléka, a szakácsok 25 százaléka, a szállodák takarítási és egyéb fenntartási feladatokat ellátó személyzetének 37 százaléka más EU-tagállamokból érkezett.

A hét legnagyobb brit építőipari szakmai szervezet nemrégiben közzétett közös felhívásában hangsúlyozta, hogy országos átlagban 12,6 százalék, Londonban viszont csaknem 50 százalék a külföldi EU-munkavállalók aránya a súlyos munkaerőhiánnyal küszködő építési ágazatban.

A brit mezőgazdasági termelők uniója (NFU) arra hívta fel a brit kormány figyelmét, hogy a brit agrárszektornak a következő évtized elején várhatóan évente 90 ezer idénymunkásra lesz szüksége, és e munkavállalók nagyon nagy többsége a kelet-európai EU-országokból érkezik. A szervezet figyelmeztetése szerint ha a brit mezőgazdaság nem fér hozzá e munkaerőforráshoz, "a földeken fog elrothadni a termés".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2018.11.13 20:39

@Mecsabesz: na és akkor, koma? kit érdekel, mi az oka?
ha ég az erdő körülöttem, majd azon meditálok, hogy mi a fene történhetett, vagy futok az életemért, he?
nem orbán ellen kell harcolni. az ellenfél nála sokkal nagyobb: az emberi butaság, aljasság, kishitűség, lustaság. az ellen meg csak mikroszinten tudsz küzdeni, magadat jobbítva. gondolod, hogy majd te leszel a falu példája? meglehet, példálózni ugyan fognak veled, de követni aligha...
ecce balkán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2018.11.13 18:34

@Mecsabesz: És ez nem csak a balkáni régiót fedi le, MI ENNEK AZ OKA TE AGYHALOTT, CSAK ORBÁN??????????????????????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2018.11.13 18:33

@Darquan: Nem vetted észre, hogy feltételes módban irtam, abbból a szempiontból, hogy nem magyarországi vagyok? Szlovákia lakossága 5 millió valammennyi, de az euró ellennére, a lakosság 10-15 %éka kivándorolt???????????? S MI ENNEK AZ OKA AGYHALOTT, TE AGYHALOTTT?????

http://www.korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2017/05/26/lesujto-szlovakiai-nepessegstatisztika-remiszto-kovetkezmenyekkel
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2018.11.13 18:25

@Mecsabesz: ööö, nem tisztem, mert nem nekem szól, de...
kik is dacolnak otthon? de még inkább: hogyan is? és mit értek el vele? :)))
ja! és a hülye ősmagyarok. ahelyett, hogy dacoltak volna a keleti nyomással még magna hungáriába, inkább elvonultak a kárpát-medencébe...
érdekes. azért szép beszéd volt, megkönnyeztem. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2018.11.13 17:15

@atombandi: Ne haragudjál, ez fel ér egy önvallomással, ha rosszra fordul a sorsod, akkor tovább állsz? S mi a helyzet az ottmaradtakkal, akik dacolnak a sorsukkal?, na ez ám qa képmutatás! S te szidod az orbán rendszert, akik itthon dacolnak, de te mint gyáva nyúl elmenekültél, s most hogy süllyed a halyó, mint egy patkány a süllyedő halyórol tovább állnáll. nos neked kuss a neved, s kuss a rendszert szapulnod, aki, ahelyett, hogy dacolt volna vele, gyáván elmenekült, nos ez az én országom sorsa, az én országom 5 milliós lakosságából a 15!-ka elment, de mint én is nagyon kínlódok, de még sem menekültem el, s ja euró a fizető eszköz, de egy fabatkát sem ér Szégyelld magad gyáva féreg, ezen tól orbván nevét a szádra sem veheted, nem védem őt, de gyáván elmenekültél a rendszere elől. ahelyett, hogy megpróbáltat volna legyőzni......!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html