A forgalom 70 százalékát képviselő szállodák vendégforgalma mind a nyolc hónapban élénkült az elmúlt évhez képest. A belső kereslet továbbra is hanyatlik, így a belföldi vendégforgalom az előző évi alacsony bázishoz képest is csökkent.

Január és augusztus között 2 millió 304 ezer külföldi vendég 6 millió 530 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken; a vendégek száma 4 százalékkal nőtt, a vendégéjszakák számának stagnálása mellett.

A legjelentősebb küldő országok közül Németországból és az Egyesült Királyságból érkező vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent. Míg a magasabb kategóriákban (öt-, négycsillagos egységek) jelentős növekedést jelentettek a szálláshelyek, addig az alacsonyabb kategóriákban (három-, kettő-, egycsillagos egységek) 179 ezerrel kevesebb éjszakát töltöttek el külföldiek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az év első nyolc hónapjában a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 45 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb szobakihasználtsági aránnyal, 59%, a négycsillagos házak 51 százalékos foglaltságot értek el.

A szálláshelyek összes árbevétele – stagnáló vendégforgalom mellett – 1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek ebben az időszakban összesen 156 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 86 milliárd forint volt.

Kínálati oldalon 2010. augusztus 31-én a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2834 volt, ezen belül a 881 szálloda 52,7 ezer szobával, az 1080 panzió 14 ezer szobával működött. Némi szerkezeti átalakulásra utal, hogy a szobakapacitás a négycsillagos házaknál tavalyhoz képest 5 ezer férőhellyel gyarapodott, a többi kategóriában összességében 3,8 ezerrel kevesebb volt.