Egyre kevesebb a hazai vendég a szállodákban

A külföldi vendégek érdeklődését a gyenge forint segített szinten tartani az év első hét hónapjában. A belföldi utazók számának visszaesését az üdülésicsekk-forgalom élénkülése fékezte.
NAPI, 2010. szeptember 9. csütörtök, 09:00
Fotó:

2010. január-júliusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 1 százalékkal magasabb, a vendégéjszakák száma lényegében változatlan volt, a szálláshelyek árbevétele folyó áron stagnált - közölte a KSH.

A turisztikai ágazatokban csak kevéssé mutatkoznak a gazdasági élénkülés jelei, a foglalkoztatottság adatai javulást, a beruházási és kereseti mutatók továbbra is elmaradást jeleznek az előző év azonos időszakához képest. A reálkereset I. félévi növekedése ellenére a belső kereslet továbbra is hanyatlik, így a belföldivendég-forgalom az előző évi alacsony bázishoz képest is csökkent: vendégek száma 3, az éjszakák száma 1 százalékkal mérséklődött.

A külföldivendég-forgalom ugyanakkor élénkült 6 százalékkal, de ez is csak a 2006. évi teljesítmények közelébe hozta az ágazatot, miután a vendégéjszakák száma csak 2 százalékkal emelkedett.

A legjelentősebb küldő országok közül az Egyesült Királyságból és Németországból érkező vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, az Ausztriából, Olaszországból, Csehországból és az Amerikai Egyesült Államokból érkezettek esetében pedig nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét realizáló szállodákban, a magasabb kategóriákban (öt-, négycsillagos egységek) jelentős növekedést jelentettek a szálláshelyek, a vendégek száma egyötödével, a vendégéjszakák száma 12-18 százalékkal bővült. Az alacsonyabb kategóriákban (három-, kettő-, egycsillagos egységek) 133 ezerrel kevesebb éjszakát töltöttek el külföldiek az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

A vendéglátás hat havi eladási forgalma is csupán 96 százaléka volt az előző év azonos időszakinak.

A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma 2010 első hét hónapjában 8 százalékkal esett vissza, amit a külföldi és belföldi forgalom hasonló mértékű csökkenése okozott.

Budapesten - a balatoni üdülőkörzettel ellentétben - zömében a visszatérőben lévő külföldi vendégeknek köszönhetően 6 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

A 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Pécsett mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma jelentősen emelkedett (12, illetve 13 százalékkal). Bár csak minden negyedik vendég volt külföldi a pécsi szálláshelyeken, számuk a dinamikus emelkedést követően másfélszeresére nőtt az egy évvel ezelőttihez képest.

Január-júliusban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 43 százalékos volt (2 százalékponttal magasabb, mint 2009 azonos időszakában), ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb szobakihasználtsági aránnyal (57 százalék), a négycsillagos házak 48 százalékos foglaltságot értek el. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli volt (54 százalék). A magasabb igényeket kielégítő, saját magukat kastélyszállodaként azonosító házak az átlagosnál alacsonyabb kihasználtsággal működtek az első hét hónapban (28 százalék).

A szálláshelyek összes árbevétele - stagnáló vendégforgalom mellett - az előző évihez hasonlóan alakult. A kereskedelmi szálláshelyek 2010. január-júliusban összesen 126 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 69 milliárd forint volt.

A magas külföldivendég-forgalmi részesedés miatt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a forint az euróhoz képest az első hét hónapban kb. 5 százalékkal volt erősebb, mint egy évvel korábban.

A működő kereskedelmi szálláshelyek közül júliusban 2148 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket. A belföldi vendégek az év első hét hónapjában 9,6 milliárd forint értékben fizettek a szálláshelyi szolgáltatásokért üdülési csekkel, ami az összes bevétel 7,6, illetve a belföldi szállásdíjak 40 százalékával volt egyenértékű. Júliusban a szálláshelyeken beváltott üdülési csekk értéke elérte a belföldiektől származó szállásdíj-bevétel felét.

HOZZÁSZÓLÁSOK