Egyre kevesebb cég van Magyarországon

Tovább csökkent a cégalapítási kedv Magyarországon, miközben egyre több céget számolnak fel és szüntetnek meg tulajdonosai - írja az MTI-Eco az Opten Informatikai Kft. harmadik negyedéves adataira hivatkozva.
NAPI Online, 2007. szeptember 30. vasárnap, 10:00
Fotó:

 felszámolások száma lassabban nő mint tavaly, de így is rekordokat dönt. A végelszámolásból 60 százalékkal többet regisztráltak, mint egy évvel korábban, sőt az idei első három negyedéves 6472 végelszámolás több mint kétszer annyi, mint a 2004 hasonló időszakában mért érték.

A nyilvántartásokból törölt vállalkozások száma 25 százalékot meghaladó ütemben nőtt, az első kilenc hónapban a 21 080 törölt céggel szemben csak 23 516 új vállalkozást regisztráltak, így a működő vállalkozások számának növekedése igencsak lelassult a korábbi években jellemző 15-20 ezres gyarapodásokhoz képest - áll a jelentésben.

A kilenc hónap alatt indult 7000-nél több felszámolás szintén rekordnak számít, bár megnyugtató, hogy a tavalyi 20 százalékos ütem 4 százalékosra lassult az év első három negyedévében. Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten Kft. ügyvezetője pozitívumként értékeli, hogy a felszámolásokkal szemben a végelszámolások száma emelkedik dinamikusabban, ez ugyanis azt jelenti, hogy a tulajdonosok időben szembenéznek cégeik működési problémáival, és nem várják meg az adósságok felhalmozódását, ami azután a lánc- és körbetartozások kialakulásához vezet.

Az ügyvezető közölte: a cégek nem ismerik a lánctartozások és a fizetésképtelenné válás problémájának megoldására kínált lehetőségeket, pedig professzionális szolgáltatásokkal a nemfizetéssel járó kockázatok jelentősen csökkenthetők. Hozzátette, hogy sok esetben minimális gondosság (akár ingyenesen vagy jelképes összegért elérhető céginformáció, illetve szolgáltatás) is elegendő lenne ahhoz, hogy a vállalatok elkerüljék a gyakran több millió forintos veszteséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK