Egyre kevesebb itthon az álláshirdetés

A magyarországi álláspiacon több mint egyharmadával kevesebb állást hirdettek meg 2009 januárjában, mint a válság begyűrűzését közvetlenül megelőző szeptember hónapban - derül ki a Workania állásportált üzemeltető cég legfrissebb kutatásából.
NAPI Online, 2009. február 13. péntek, 14:09
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke.

Azzal párhuzamosan, hogy jelentősen visszaesett az ajánlatok száma, a megmaradt hirdetésekre sokkal többen jelentkeztek: átlagosan kétszer-háromszor annyian pályáztak egy állásra, mint tavaly szeptemberben. A felmérés szerint a legtöbb állásajánlat az értékesítésben, kereskedelemben dolgozni kívánókat szólítja meg. Kiemelkedően keresettek továbbá a szoftverszakemberek, valamint a pénzügyi, számviteli, adminisztrációs területen szaktudással rendelkezők.

Az álláskeresők aktivitását vizsgálva kiderült, hogy a gépiparban, valamint az építőiparban nőtt leginkább a számuk, 80-80 százalékkal, de a vendéglátóiparban is mintegy 60 százalékkal keresnek többen állást, mint 2008 januárjában. Az autóiparban közel ötven százalékkal többen pályáznak aktívan állásra az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Az időszakos munkalehetőséget keresők száma mintegy negyven százalékkal több volt januárban, mint előző év azonos időszakában.

HOZZÁSZÓLÁSOK