A BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián közös munkaerőpiaci stabilitási indexe az idei év első negyedévében 64 pontot ért el a 100 fokú skálán, az előző év azonos időszakához képest 2 ponttal, 2015 negyedik negyedévéhez képest pedig 3 ponttal emelkedett.

A 18-29 év közöttiek körében az elmúlt egy évben 5 ponttal, 65 pontra nőtt a stabilitási index. A tavalyi év első negyedévéhez képest a 60 év felettieknél is javult 4 ponttal, 59 pontra erősödött, de így is 5 ponttal elmarad az átlagtól.

Az elemzésben arra is rámutattak, hogy a férfiak általában valamivel jobban bíznak a munkahelyükben a nőkhöz képest, ugyanis a férfiaknál 64, míg a nőknél 63 pontos a stabilitási index értéke.

Nekik jót tesz az emberhiány

Iskolai végzettség szerint továbbra is a diplomások a legbizakodóbbak a 69 pontos értékkel. A legalább érettségivel rendelkezőknél az index 65, a szakmunkásoknál pedig 63 ponton áll. A legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők 50 pontos értéke 8 ponttal nőtt az elmúlt egy évben.

A szektorokat tekintve a kereskedelemben az elmúlt egy év alatt, 5 ponttal, 66 pontra nőtt az index, így ez már a negyedik egymást követő olyan negyedév, amely azt mutatja, hogy ebben a szektorban dolgoznak a legbizakodóbb munkavállalók. A lista végén a mezőgazdaságban dolgozók állnak 52 ponttal - tették hozzá.

A stabilitási indexet a BNP Paribas Cardif biztosító a Mediánnal közösen 2014-ben hozta létre, 1200 munkavállaló személyes megkérdezésén alapul, a minta életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálja a felnőtt magyar népességet.