Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az NFSZ a honlapján közölte: az év hetedik hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,5 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,3 százalék.

Júliusban 49,8 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 12,8 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző évinél 17,4 százalékkal kevesebb volt.

Az álláskeresők 29,6 százaléka - 86,4 ezer ember - tartósan, több mint egy éve keresett már munkát, ez 17,8 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál.

Júliusban az álláskeresők 12,1 százaléka, 35,4 ezer ember volt pályakezdő. Az NFSZ adatai szerint az év hetedik hónapjában 148,9 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 36,1 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők 49,0 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A legtöbben közmunkára mentek

A foglalkoztatók 66,9 ezer üres álláshelyet jelentettek be júliusban, ezek 74,2 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 49,7 ezer volt, amelyek túlnyomó része a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

Júliusban összesen 165,8 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 106,8 ezer betöltetlen maradt. Az év hetedik hónapjában 749 munkavállaló csoportos létszámleépítését jelentették be a foglalkoztatók. Az elbocsátások az ágazatok közül főként a kiskereskedelmet és a feldolgozóipart, területileg pedig a fővárost és Somogy megyét érintették.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt munkanélküliségi ráta 5,1 százalékos volt az április-júniusi gördülő negyedévben, ami azt jelenti, hogy a 15-74 éves népességből 234,1 ezren voltak munka nélkül. A ráta az előző év azonos időszakához képest 1,8 százalékponttal volt alacsonyabb.