BUX
36940

Egyre kevesebb magyar spórol

Míg tavasszal a magyar háztartások harmada számolt be megtakarításokról, addig őszre már csak negyedük tudott félretenni.

NAPI, 2005. január 13. csütörtök, 08:27

A NAPI Gazdaság cikke

A magyarországi háztartások 24,5 százaléka takarított meg 2004 novemberében, ez jelentős visszaesés 2004 májusához képest, akkor ugyanis a háztartások 32 százaléka tudott félretenni - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. negyedévenkénti megtakarítási felméréséből. A megtakarítók aránya 2003 májusa óta csökkenő, mivel lelassult a bérek növekedési üteme (2004-ben az átlagos reálbér még kis mértékben csökkent is), valamint a hitelfelvételi láz kifutása után több háztartás a törlesztőrészletek miatt nem tesz félre.

A jövedelmi helyzet és a megtakarítás között "természetesen" pozitív összefüggés van - állapította meg a GKI. Az utóbbi negyedévben is megtakarító háztartások több mint 40 százaléka tartozik a legfelső jövedelmi ötödbe, míg a legrosszabb anyagi helyzetű csoportba csupán 6 százalék. A legalsó jövedelmi ötödbe tartozó háztartások 4 százaléka tudott az utóbbi három hónapban is megtakarítani. A megtakarítók aránya a magasabb jövedelmű rétegeknél fokozatosan nő, a felső ötöd esetében már eléri a 46 százalékot.

A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 23 ezer forintot tettek félre. A megtakarítási képesség Budapesten és a megyeszékhelyeken a legmagasabb. A városokban élők átlagos megtakarítása 23 százalékkal, a községekben élőké pedig 41 százalékkal marad el az átlagtól.