Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kiskereskedelmi értékesítés volumenének októberi 3,7 százalékos csökkenésében az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, a bútor- és műszakicikk- üzletek, valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletek eladásainak visszaesése volt meghatározó. Ugyanakkor folytatódott a csomagküldő és internetes kiskereskedelem dinamikus növekedése.

Októberben a kiskereskedelmi értékesítés volumene 3,7 százalékkal, az év első tíz hónapjában 1,8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. októberben 740 milliárd forint, az első tíz hónapban 6724 milliárd forint értékű forgalom keletkezett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene októberben 1,2, az év első tíz hónapjában 0,4 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene októberben 5,3, az első tíz hónapban 2,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Októberben a legnagyobb mértékű visszaesés (11,9 százalék) a bútor-, műszakicikk-üzletekben következett be. A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk kiskereskedelemben (5,6 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (3,3 százalék) és az iparcikk jellegű vegyes üzleteknél (2,6 százalék) is. Ugyanakkor forgalomnövekedés volt tapasztalható a kisebb súllyal rendelkező üzletek közül a használtcikk- (11,0 százalék), az illatszer- (3,6 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-üzleteknél (2,5 százalék). A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben (24,2 százalék).

Tovább csökkent - a magas üzemanyagárak mellett - az üzemanyagtöltő állomások forgalma: az eladások októberben 5,0, az első tíz hónapban 3,2 százalékkal mérséklődtek.

Az előző hónaphoz mérten októberben - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,4 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése 0,5 százalékkal nőtt, ugyanakkor a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,9 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemé pedig 3,1 százalékkal csökkent.

Az Eurostat december 5-én megjelent sajtóközleménye szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - a kiskereskedelmi eladások 2012 októberében az Európai Unió 27 tagállamában 2,4 százalékkal, az eurózóna országaiban 3,6 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Októberben az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok kilenc tagállamban bővülést, egy tagállamban stagnálást, 12-ben csökkenést mutattak. Az unió - arányukat tekintve - jelentősebb országai közül az Egyesült Királyságban 1,9 százalékkal, Franciaországban 0,7 százalékkal nőtt, míg Németországban 3,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai októberben 2,3, az első tíz hónapban összességében 2,1 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.