Egyre kisebb Orbán előnye Gyurcsánnyal szemben

A népszerűségi lista első helyén Szili Katalin házelnök áll, majd Sólyom László köztársasági elnök és Dávid Ibolya MDF-elnök következik a sorban - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amit a Népszabadság közölt. Orbán továbbra is népszerűbb Gyurcsánynál, de előnye csökken.
NAPI Online, 2006. december 4. hétfő, 08:27
Fotó:

Szili Katalin indexe 3 pontot ment fel és 53 pontot tett ki, Sólyom László (51 pont) pontszáma hónapról hónapra araszol lefelé. Sólyom május óta bekövetkezett 5 pontos veszteségét alapvetően az MSZP szavazóinak elfordulása okozta, de szerepet játszott benne a pártokhoz nem kapcsolódó rétegek kritikusabb hozzáállása is. A Fidesz szimpatizánsai körében az államfő népszerűsége 64 pontról 67-re nőtt.

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor párharcában az ellenzéki politikus vezet, de előnye az utóbbi hónapokban csökkent. A miniszterelnök népszerűsége szeptemberben volt a mélyponton 35 pontos népszerűségi indexszel, jelenleg 37 ponton áll. Orbán eleinte profitált a kormányfő presztízscsökkenéséből (44 pont után 49 pont), az ősz folyamán azonban két hónap alatt 6 pontot veszített, így 43 ponton áll.

Gyurcsány Ferencet a Fidesz táborban meglehetősen negatívan értékelik (szeptember és november között 9-11 pontot kapott) Orbán Viktort a szocialisták a szeptemberi 21 helyett 11 ponttal minősítik. Mindkét politikus igen népszerű saját táborában: Orbán 82 ponton áll, Gyurcsány 78 ponton. Orbán Viktor a bizonytalanok körében is vesztett népszerűségéből: 39-ről 33-ra esett a rokonszenvmutatója ebben a kategóriában.

HOZZÁSZÓLÁSOK