Egyre bonyolultabb céghálók alakulnak ki a letelepedési államkötvény forgalmazásában - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből. A lap talált egy újabb vállalkozást, amely fél áron is kínálja az állampapírt, amelynek vásárlói Magyarországi letelepedési  jogot kapnak az értékpapír mellé.

A European Settlement Immigration Service Ltd. ügyfelei vagy megvásárolják 300 ezer euróért a kötvényt, vagy 135 ezret (41-42 millió forint) fizetnek és a különbséget hitelként veszik fel. Az utóbbi esetben a futamidő végén nem kapják vissza a pénzüket, hanem azon a folyósító bank és a közvetítő cég osztozik. Az előbbi haszna a nemzetközi összehasonlításban kiugróan magas kamat, az utóbbié a befektető által befizetett "önrész" maradéka.

A letelepedési körvénnyel foglalkozó összes vállalkozást figyelembe véve a hiteles konstrukció esetén a befizetendő összeg 130-150 ezer euró között mozog. Így a kötvényt hitelre közvetítő cégek az 50 ezer eurós közvetítői díjon felül további pénzhez jutnak: az összesen a 93 millió forint értékű kötvényeladásból akár 54-60 millió is a saját zsebükbe kerülhet.

A magyar adófizetők egyébként a normál piaci kötvénykibocsátáshoz képest négyszer nagyobb kamatot fizetnek a letelepedési államkötvények után, ezért nehezen védhető Orbán Viktor miniszterelnök állítása, miszerint sikeres a konstrukció.

Emellett a kötvények hitelre való értékesítése azt jelenti, hogy a kevesebb pénzzel is be lehet jutni Magyarországra, és ezen keresztül az EU-ba, ami a terroristáknak is vonzó lehetőség lehet - írja a napilap. Ezt segítik az egyre lazuló szabályok is: például július 1-jétől már magyarországi lakcímet sem kell megadniuk a külföldi kötvényvásárlóknak.