Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Idén január-októberben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint 5,8 százalékkal haladta meg az előző évit.

Megtorpanás a közértekben és a kutakon

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes termékek eladásait nézve egyértelmű lanyhulás érzékelhető a nyári időszakhoz képest. A forgalom június és szeptember között tetőzött, akkor sorozatban 3 százalék feletti bővülés volt tapasztalható. A 2015-ös csúcs júliusban volt, amikor a forgalom 6,3 százalékos bővülést mutatott. Az idei október bővülési üteme közel fele a tavalyinak, amikor a napi fogyasztási cikkek eladásai 3,9 százalékkal bővültek. Ráadásul 2014-ben a tizedik hónapban nem volt látható visszaesés a nyári hónapokhoz képest.

A nem élelmiszer-termékek sorában nem látszik megtörni a kedvező folyamat: az októberi 7,8 százalékos bővülési ütem felülmúlja a megelőző három hónap adatait és a tavaly októberi 6,3 százalékos növekedéshez képest is dinamikusabb fogyasztást tükröz.

Az üzemanyag-fogyasztásban láthatjuk ugyanakkor a legélesebb visszaesést a korábbi hónapokhoz képest: az októberi 3,4 százalékos bővülési ütem a leggyengébb az idei évben. A forgalmi adat töredéke a nyári hónapokénak, amikor 6-9 százalék közötti emelkedések voltak.