Egyre nagyobb a baj a magyar kórházakban - Nagyot romlott a betegbiztonság

Szélsőséges helyzeteket generál az egészségügyi humánerőforrás-krízis - derült ki egy szerdai egészségügyi konferencián a Magyar Rezidensszövetség elnökének előadásából. A szövetség felmérése szerint a belgyógyászati, neurológiai és fül-orr-gégészeti osztályok ügyeletein a rezidensek 2016-ban már szinte teljes mértékben személyes szakorvosi felügyelet nélkül ügyeltek.
Szepesi Anita, 2017. január 17. kedd, 19:22
Fotó: Napi.hu

Noha már régóta jósolják a jelen humán erőforrás és finanszírozási feltételek mellett az egészségügy összeomlását, az mégsem következett be eddig, mert az orvosok megtanultak kesztyű nélkül vizsgálni, tompa ollóval vágni és fapados körülmények között működni, azaz a mennyiségi romlásból elindultunk a minőségi romlás felé - mondta az Egészségügy öt dimenzióban című szerdai konferencián tartott előadásában Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség elnöke.

Ki mondaná, hogy az elvárható legnagyobb biztonsággal, magas szinten és motiváltan lát el egyetlen ápoló 30 beteget? - tette fel a kérdést a szövetség országos felméréseire hivatkozva Sipka Balázs. Adataik szerint a kórházak harmadában éjszakánként egy ápolóra átlagosan 30 ágy jut, ilyen terhelés mellett a betegek gyógyszerelése, kezelése, tisztán tartása, étkeztetése lehetetlen feladat.

A rezidensek kiégésének okait is vizsgálták a felmérésben, melyből kiderült, rohamosan terjed a kórházakban az a gyakorlat, hogy a szakorvosjelöltek személyes szakorvosi felügyelet nélkül ügyelnek. 2011-es és 2016-os adatokat hasonlítottak össze, 200 osztályon vizsgálták az ügyeleti sor kiállítását. Ugyan már 2011-ben is gyakran fordult elő a személyes kontroll hiánya, a jelenség 2016-ra oda fejlődött, hogy egyes osztályokon, közte fül-orr-gégészeten, sebészeten, sürgősségi osztályokon, belgyógyászati osztályokon, ahol éjszakai ügyelet van és aktív kórházi felvételekre kerül sor, csak elvétve fordul személyes szakorvosi kontroll, ami nagyban rontja a betegbiztonságot, és a szakmai fejlődést is akadályozza. Sipka szerint nem véletlen, hogy ma az idősebb szakorvosok  nem cserélnének a rezidensekkel.

A tavaly végzett rezidensek közel fele Budapesten kívánt elhelyezkedni, mert vidéken olyan terhelést kap a betegellátásban, hogy a képzésére nem marad idő, és nincs is, aki ezt bevállalja - tette hozzá Sipka Balázs, aki szerint mielőbb át kell alakítani az orvosképzést.

Nem lesz aki ápol, ha a nővérekből kis orvosokat csinálunk

A minimumrendelet teljesítéséhez megközelítőleg 4000 ápoló hiányzott a kórházakból 2016-ban - fejtegette előadásában Mészáros Magdolna, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja is. A hiány nagy területi eltéréseket mutat, Észak-Alföldön minden negyedik ápoló hiányzik, itt a legkritikusabb a helyzet, míg Közép-Magyarországon 12 százalékos a létszámhiány.

Ha az ápolószemélyzet minden tagjára eggyel több beteg jut, a betegek halálozási aránya 7 százalékkal emelkedik, ha 10 százalékkal nő a képzett ápolók száma, 7 százalékkal csökken a halálozási ráta - hívta fel a figyelmet a létszámhiány drámai következményeire Mészáros Magdolna. Egyes kutatások szerint a kórházi fertőzések száma 50-70 százalékkal is csökkenhet megfelelő számú ápolószemélyzet esetén.

Éppen ezért bár jó lenne, ha megfelelő képzéssel kiszélesítenék az ápolók a kompetenciáját és magasabb szintű feladatokkal bíznák meg őket, csakhogy akkor ki marad az ágyak mellett beteget ápolni. Ha nincs elég ápoló, a kompetencia növeléssel azt az időt vesszük el a betegektől, amit most az ápolásukra fordítanak - figyelmeztetett a szakember.

Mára tragikussá vált az ápolói utánpótlás, valamit tenni a szakma vonzóbbá tétele érdekében - hangsúlyozta Mészáros Magdolna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2017.01.19 14:42

@konrada: Biztos, hogy sokan vannak akik nem tudjak megfizetni a biztositast bizonyos okok miatt. Ennel viszont sokkal tobben vannak azok, akik egyszeruen nem akarjak megfizetni, mert egyreszt nem ertik a rendszer mukodeset, masreszt fontosabb nekik a napi pia/cigi/...

"Még akkor is, ha van biztosításuk, olyankor ugyanis még simán előfordulhat, hogy olyan szerződést kötöttek, hogy hirtelen egy 5 vagy 10 ezer dolláros önrészt kell előrántaniuk."

Nagyot csodalkoznal, ha megtudnad, hogy ezek az emberek milyen osszegeket koltottek baromsagokra az evek soran. Ha nekik nem fontos a sajat jovojuk, az miert a rendszer hibaja?

De tegyuk felre kicsit a tenyeket es lepjunk hatra kicsit:

Az 50 millio az kb a teljes nepesseg 15% -a. A nagy reszuk onhibajabol sziv. Mennyivel jobb ennel a magyar rendszer, ahol gyakorlatilag a teljes lakossag sziv, onhibajan kivul?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

konrada, 2017.01.19 14:26

@V0LE:
Remélem elég friss (2017.01.17):
"Az amerikaiaknak az óriási orvosi számlák rengeteg gondot okoznak. Ez a magáncsődök első számú oka, megelőzi a jelzáloghiteleket is. Évente majdnem kétmillió ember szívja meg irgalmatlanul az amerikai egészségügyi-biztosítási rendszert, de 56 milliónak okoz gondot csőd nélkül is az egész. Még akkor is, ha van biztosításuk, olyankor ugyanis még simán előfordulhat, hogy olyan szerződést kötöttek, hogy hirtelen egy 5 vagy 10 ezer dolláros önrészt kell előrántaniuk."

...mert valóban, a teljesen biztosítás nélküliek száma lecsökkent 27,3 millióra, de ezen felül vannak azok, akik az önrészt , vagy a drágább műtéteteket nem tudják megfizetni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.01.19 14:12

Kórházakkal ebben a finanszírozási rendszerben csak az a baj hogy rossz a nevük. Azt kellene kiírni rájuk hogy hullaház. Abból a semmiből ami marad nekik ennyit tehetnek amit tesznek is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2017.01.19 13:39

@konrada: "...bár tudom, hogy sok pénz elfolyik, de te biztos vagy benne, hogy magánbiztosítási rendszer mellett az általános ellátás nem még rosszabb lenne?"

A biztositok nem ontik csak ugy a penzt a korhazakba es nem ultetik tele partkaderekkel azokat. Komoly konyveles, adminisztracio van ott, nem az mint ami Mo -on folyik. Ugyhogy igen, biztos vagyok benne, hogyha egy amerikai rendszeru egeszsegugy lenne, akkor nem lenne annyi pazarlas, lopas.
Amellett ismerek Mo -on dolgozo gyogytornaszt. O is kiment kulfoldre dolgozni, aztan fel ev mulva inkabb visszakoltozott mert nem birta a munkat. Inkabb dolgozik tized annyit, tized annyi penzert. Es persze sir, hogy szar az elet meg nem eleg semmire a penz. A magyar egeszsegugy buzlik tetotol-talpig.

"Ti. : Az emlegetett USA-ban egyébként valóban kb 50 milliós azok száma, akik nem tudják megfizetni a biztosítását az teljeskörű ellátásnak.."

Nem artana frissiteni az adataidat, nezz utana a 2015-2016 -os szamoknak.

"...s ott, mint írtad, még nominálisan is olcsóbb a rendszer"

Es? Aki lusta dolgozni, iszik, cigizik, drogozik, szerencsejatekozik vagy csak egyszeruen nem tud banni a penzzel ( peldaul adossagspiralba veri magat ) annak tok mindegy, hogy mennyi a biztositas, mert 10 dollart se fizet erte. Aztam meg persze megy a siras, hogy nincs biztositasa ezert nem kap meg aznap uj majat amikor baj van.
Elarulom neked, amerikaban is vannak csovesek peldaul, ahogy a vilag minden tajan.
Kanadaban is ismerek olyat, aki rendesen dolgozik, viszonylag jol keres es megsem jon ki a penzebol. De valahogy piara meg fure mindig van penze.

"...szóval könnyen lehet, hogy az ilyen magánbiztosítós rendszer inkább a dél-ameriaiakra-afrikaiakra hasonlítana, melyben a lakosság többsége nem kap megfelelő ellátást..."

Az mar nem a rendszer, hanem az emberek hibaja. Talan ha lenne rendes oktatas, vagy barmilyen tajekoztatas arrol, hogy milyen fontos az ongondoskodas, akkor nem lenne annyi szerencsetlen. Aki a manak el, az ne sirjon kesobb. Ideje lenne mar megszabadulni a szocialista sotetsegektol, hogy mindenkinek minden ingyen jar, mert csak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

konrada, 2017.01.19 12:48

@V0LE:
...bár tudom, hogy sok pénz elfolyik, de te biztos vagy benne, hogy magánbiztosítási rendszer mellett az általános ellátás nem még rosszabb lenne?
Ti. : Az emlegetett USA-ban egyébként valóban kb 50 milliós azok száma, akik nem tudják megfizetni a biztosítását az teljeskörű ellátásnak..
...s ott, mint írtad, még nominálisan is olcsóbb a rendszer.
...szóval könnyen lehet, hogy az ilyen magánbiztosítós rendszer inkább a dél-ameriaiakra-afrikaiakra hasonlítana, melyben a lakosság többsége nem kap megfelelő ellátást...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html