Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke

Közvetlenül a vállalkozók körében végzett felmérést az ÉVOSZ, mivel úgy tapasztalták, hogy a KSH, valamint az építésügyért felelős kormányzati szervek rendre kedvezőbben ítélik meg az ágazat helyzetét a valóságosnál. A pulzusvizsgálat eredményei azt mutatják, hogy az első félévi teljesítmény 5-40 százalékkal esett vissza, a kapacitások éves lekötése 50-70 százalékos. Legnehezebb a lakásépítő cégek helyzete: ők a megemelt áfát nem tudták érvényesíteni a piacon, ráadásul a rendelésállományuk is jelentősen apadt. Számítások szerint az év hátralévő részében a rendelésállománynak 35 százalékkal kellene növekednie ahhoz, hogy az ágazat teljesítményének csökkenése év végére megálljon, erre azonban nincs reális esély.

Tovább romlott a piaci környezet, a közmegrendelés nagyságát - a cégektől kapott adatok alapján - év végére 900 milliárd forintra prognosztizálja az ÉVOSZ, ez 2006-ban 1100 milliárd forint volt. A lakossági megrendelésekben szinte egyeduralkodóvá vált a feketemunka, amellyel a tisztességesen működő vállalkozások nem tudják felvenni a versenyt és drasztikusan csökkent a fővállalkozóként jelentkező kis cégek száma is.

A közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatban az ágazati szereplők arról számolnak be, hogy az alulfinanszírozott támogatás miatt az önkormányzati pályáztatások sorra meghiúsulnak. Mivel az önkormányzatok nem tudják pótolni a hiányzó részt, a megrendeléseket olyan áron viszik el a vállalkozók, amelyből az előírt műszaki tartalom nem valósítható meg, a lánctartozás összege viszont gyarapodik. A kivitelezők úgy látják, gyakran szakmailag megalapozatlan feladatokat pályáztatnak részletes költségvetés nélkül. A közbeszerzések 98 százalékánál még mindig az ár a döntő tényező, csak szórványosan fordul elő, hogy az irreálisan alacsony áron ajánlkozókat kizárják.