Egyre nagyobb a kiszolgáltatottság az építőiparban

Növekvő kiszolgáltatottságról, fokozódó árversenyről, a lánctartozás gyarapodásáról tanúskodik az építőiparban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által a vállalkozók körében végzett "pulzusvizsgálat".
NAPI, 2009. augusztus 4. kedd, 08:25
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Közvetlenül a vállalkozók körében végzett felmérést az ÉVOSZ, mivel úgy tapasztalták, hogy a KSH, valamint az építésügyért felelős kormányzati szervek rendre kedvezőbben ítélik meg az ágazat helyzetét a valóságosnál. A pulzusvizsgálat eredményei azt mutatják, hogy az első félévi teljesítmény 5-40 százalékkal esett vissza, a kapacitások éves lekötése 50-70 százalékos. Legnehezebb a lakásépítő cégek helyzete: ők a megemelt áfát nem tudták érvényesíteni a piacon, ráadásul a rendelésállományuk is jelentősen apadt. Számítások szerint az év hátralévő részében a rendelésállománynak 35 százalékkal kellene növekednie ahhoz, hogy az ágazat teljesítményének csökkenése év végére megálljon, erre azonban nincs reális esély.

Tovább romlott a piaci környezet, a közmegrendelés nagyságát - a cégektől kapott adatok alapján - év végére 900 milliárd forintra prognosztizálja az ÉVOSZ, ez 2006-ban 1100 milliárd forint volt. A lakossági megrendelésekben szinte egyeduralkodóvá vált a feketemunka, amellyel a tisztességesen működő vállalkozások nem tudják felvenni a versenyt és drasztikusan csökkent a fővállalkozóként jelentkező kis cégek száma is.

A közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatban az ágazati szereplők arról számolnak be, hogy az alulfinanszírozott támogatás miatt az önkormányzati pályáztatások sorra meghiúsulnak. Mivel az önkormányzatok nem tudják pótolni a hiányzó részt, a megrendeléseket olyan áron viszik el a vállalkozók, amelyből az előírt műszaki tartalom nem valósítható meg, a lánctartozás összege viszont gyarapodik. A kivitelezők úgy látják, gyakran szakmailag megalapozatlan feladatokat pályáztatnak részletes költségvetés nélkül. A közbeszerzések 98 százalékánál még mindig az ár a döntő tényező, csak szórványosan fordul elő, hogy az irreálisan alacsony áron ajánlkozókat kizárják.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VÉSZ, érdekvédelem, 2009.08.04 09:04

A legnagyobb probléma, hogy a lánc legalján lévő, foglalkoztató és a munkát ténylegesen elvégző cégek elvéreznek, mivel velük finanszíroztatják a projektet és a végén ők nem kapják meg az elvégzett munka és a beépített anyagok árát. Az Opten pozitív fejleményként, az építőipar tisztulásaként értékelte, hogy egyre több cég kerül csődbe, nos, pont azok a cégek szünnek meg, akik bejelentett munkaerőt alkalmaztak, - hiszen őket találja meg a hatóság, - a csalók továbbra is csiki-csukit játszva, tetemes köztartozást és kifizetetlen számlákat hagynak maguk után. Az érdemi munkát elvégző vállalkozásokat csak az menthetné meg, ha az elvégzett munkát és a beépített anyagot a számla kiadása után rövid időn belül kifizetnék, ezzel szemben még most is 45-60 napra akarnak fizetni a megrendelők, úgy hogy a teljes finanszírozást annak a vállalkozónak kell megoldania, aki már összes tartalékát felélte és jelzáloggal terhelt a magánvagyona is a tetemes kintlévőség miatt. Szlovákiában az anyagot leszállítás után kifizetik, Romániában a nem fizető fővállalkozó teljes vagyonát zárolja a hatóság és max. 3 hetes vizsgálat után, ha jogos az alvállalkozó követelése, kifizetteti a tartozást a megrendelővel. Legnagyobb baj, hogy akarat sincs arra, hogy a termelő építőipari vállalkozásokat levegőhöz juttassák, szisztematikusan szétverték, szétzüllesztették azt az ágazatot, amely a szakképzett és képzetlen munkaerő felszívásában az elmaradott térségekben is élen járhatott volna. Szomorú, hogy az alvállalkozó cégek tönkretételében a kapcsolataik révén futtatott magyar fővállalkozások is jeleskedtek, amikor irreális vállalási áron és sokszor irreális körülmények közé szorították, maguk alá gyűrték, kihasználták a munkát elvégző alvállalkozásokat, a kivitelezés összes kockázatát rájuk hárítva. A kormányzati döntéshozókat, de az úgynevezett érdekvédelmi szerveket is felelősség terheli a magyar kkv szektor tönretételében, családok ellehetetlenülésében, öngyilkosságba, alkoholba, depresszióba menekülő vállalkozók sorsáért!
Mészárosné Bella, VÉSZ
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html