Magyarország tavaly 51 pontot ért el a szervezet CPI-felmérésében, amellyel 3 pontot rontott tavalyi eredményén. Ezzel együtt az ország három helyet rontott a világranglistán is, a vizsgált 168 országból az 50. helyet szerezte meg.

A visszaesés a régión belül a leginkább szembeötlő, hiszen Magyarország tavaly már csak Romániánál és Bulgáriánál bizonyult kevésbé korruptnak. Csehország lekörözte, Szlovákia és Horvátország pedig beérte.

Uniós szinten a 28 tagállamból Magyarország holtversenyben a 22-24. helyen végzett - holott 2012-ben még a 19. volt. Tavaly a románok és a bolgárok mellett csak a görögök és az olaszok voltak korruptabbak.

Így számolják a korrupciót

A CPI index 11 szervezet 12 felmérése alapján áll össze. A szakértők üzletembereket kérdeznek meg és ez alapján mérik a közszféra korrupcióját, a társadalom és a gazdaság fertőzöttségét.

Az index 0-100-ig rangsorolja az országokat, ahol 0 legfertőzöttebb, 100 a legkevésbé fertőzött országokat jelenti.

A TI szerint a magyar kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy átláthatatlan legyen a közpénzek felhasználása. Akik korábban ellenőrizhették a hatalmat, azok már nem vagy nagyon nehezen tehetik meg, hiszen a kormány saját hatalma szolgálatába állította ezeket az intézményeket. Ez alól csak a bíróságok jelentenek kivételt. Emellett az is probléma, hogy a közérdekű adatok megismerhetősége is nehezebb.

Magyarország továbbra is részben a magyar és uniós adófizetői pénzből épül a polgárok kárára, csak a hatalomnak kedves oligarchák személye változik. Tavaly már nem a Közgép, hanem Garancsi István cége, a Market, Szijj László vállalata, a Duna Aszfalt és Mészáros Lőrinc cégei teljesítettek jobban. Martin József Péter szerint Magyarország a legközpontosítottabb ország az unióban, ahol a korrupció rendszerszintű, és legalizált.

Martin szerint az a tény, hogy Simicska Lajos szinte egyik hónapról a másikra vált a közbeszerzéseken gyakran nyertes vállalkozóból, vesztessé, jól példázza, hogy az egész rendszer politika vezérelt.

Egyre rosszabb az ország versenyképessége

Magyarország a Világgazdasági Fórum felmérése szerint 140 országból a 63. helyen áll, holott 10 éve még a 38., tizenöt éve pedig a 28. helyet foglalta el. A megkérdezett üzletemberek különösen gyengének ítélték a közpénzek felhasználásának átláthatóságát, ebben a tekintetben hazánk 140 országból a 119. helyen áll.

Vannak pozitívumok is

Bár sok javulásról nem tudott beszámolni a TI, azt hangsúlyozták, hogy a kisebb "utcai" (kenőpénzes) korrupció visszaszorult. Bár az államot a hatalom foglyul ejtette, a bíróságok meg tudták őrizni függetlenségüket. Emellett az online pénztárgépek is tettek a gazdaság fehéredése érdekében.

Skandinávia az élen

A friss felmérés szerint Dániában a legjobb a helyzet (91 pont), majd Finnország (90 pont) és Svédország (89 pont) következik. A leggyengébb teljesítményt Dél-Szudán és Afganisztán érte el 8-8 ponttal, de Szudánban, Észak-Koreában és Szomáliában sincs sok ok az örömre.