Egyre nagyobb a korrupció - a sereghajtók között Magyarország

A közpénzek átláthatatlan szétosztásának éve volt a tavalyi, miután a kormány mindent elkövet, hogy hatalom ellenőrizhetőségét csökkentse - mondta Martin József Péter, a Transparecy International (TI) ügyvezető igazgatója a korrupciós érzékelési index (CPI) ismertetésekor.
Szász Péter, 2016. január 27. szerda, 10:57

Magyarország tavaly 51 pontot ért el a szervezet CPI-felmérésében, amellyel 3 pontot rontott tavalyi eredményén. Ezzel együtt az ország három helyet rontott a világranglistán is, a vizsgált 168 országból az 50. helyet szerezte meg.

A visszaesés a régión belül a leginkább szembeötlő, hiszen Magyarország tavaly már csak Romániánál és Bulgáriánál bizonyult kevésbé korruptnak. Csehország lekörözte, Szlovákia és Horvátország pedig beérte.

Uniós szinten a 28 tagállamból Magyarország holtversenyben a 22-24. helyen végzett - holott 2012-ben még a 19. volt. Tavaly a románok és a bolgárok mellett csak a görögök és az olaszok voltak korruptabbak.

Így számolják a korrupciót
A CPI index 11 szervezet 12 felmérése alapján áll össze. A szakértők üzletembereket kérdeznek meg és ez alapján mérik a közszféra korrupcióját, a társadalom és a gazdaság fertőzöttségét.

Az index 0-100-ig rangsorolja az országokat, ahol 0 legfertőzöttebb, 100 a legkevésbé fertőzött országokat jelenti.

A TI szerint a magyar kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy átláthatatlan legyen a közpénzek felhasználása. Akik korábban ellenőrizhették a hatalmat, azok már nem vagy nagyon nehezen tehetik meg, hiszen a kormány saját hatalma szolgálatába állította ezeket az intézményeket. Ez alól csak a bíróságok jelentenek kivételt. Emellett az is probléma, hogy a közérdekű adatok megismerhetősége is nehezebb.

Magyarország továbbra is részben a magyar és uniós adófizetői pénzből épül a polgárok kárára, csak a hatalomnak kedves oligarchák személye változik. Tavaly már nem a Közgép, hanem Garancsi István cége, a Market, Szijj László vállalata, a Duna Aszfalt és Mészáros Lőrinc cégei teljesítettek jobban. Martin József Péter szerint Magyarország a legközpontosítottabb ország az unióban, ahol a korrupció rendszerszintű, és legalizált.

Martin szerint az a tény, hogy Simicska Lajos szinte egyik hónapról a másikra vált a közbeszerzéseken gyakran nyertes vállalkozóból, vesztessé, jól példázza, hogy az egész rendszer politika vezérelt.

Egyre rosszabb az ország versenyképessége

Magyarország a Világgazdasági Fórum felmérése szerint 140 országból a 63. helyen áll, holott 10 éve még a 38., tizenöt éve pedig a 28. helyet foglalta el. A megkérdezett üzletemberek különösen gyengének ítélték a közpénzek felhasználásának átláthatóságát, ebben a tekintetben hazánk 140 országból a 119. helyen áll.

Vannak pozitívumok is

Bár sok javulásról nem tudott beszámolni a TI, azt hangsúlyozták, hogy a kisebb "utcai" (kenőpénzes) korrupció visszaszorult. Bár az államot a hatalom foglyul ejtette, a bíróságok meg tudták őrizni függetlenségüket. Emellett az online pénztárgépek is tettek a gazdaság fehéredése érdekében.

Skandinávia az élen

A friss felmérés szerint Dániában a legjobb a helyzet (91 pont), majd Finnország (90 pont) és Svédország (89 pont) következik. A leggyengébb teljesítményt Dél-Szudán és Afganisztán érte el 8-8 ponttal, de Szudánban, Észak-Koreában és Szomáliában sincs sok ok az örömre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.01.31 22:03

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto: MACSKA JANCSI.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nem az dönti el a MANYUP megszüntetés helyességét, hogy azok akik nem bíznak a kormánynak nevezett CSÜRHÉBEN ,hogy Manyuo tagokmaradtak ,vagy nem. ORBÁN királynak 1998-ban kellett volna meg szűntetni,akkor még én is az épeszűek közé sorolnám.
Öcskös ez volt az utolsó reagálás a HÜLYE firkányalmaidra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.01.31 21:16

"Magyarországon működik már csak az unión belül demokrácia." - mondja egy őrült, de tényleg az.

enapi teljesen elengedte magát, akkora hülyeségeket ír - és nem szégyenli érte magát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.01.31 19:32

@megfigyelt: HELYESEN, mi, TATA? Akkor a 3 gyermeke a hülye, akik a manyup-ban maradtak, vagy MAGA?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.01.31 19:23

Most, hogy a nyugati sajtó porig égette magát és naponta derülnek ki dolgok amiért itthon szerkesztők repülnének teljes stábbal náluk pedig még bocsánatkérésre sem tellik mit akaranak itt hazudni?...
Nyugaton leépült a demokrácia: kézze irányított cenzúrázott sajtó, a rendőrség utasítva van, hogy nem végezheti a dolgát a hazaáruló csőcselékkel szemben, a választók többségének az akaratát figyelmen kívül hagyva kormányoznak az unió alapelveit, alapvető törvényeit felrúgva müködnek. Magyarországon működik már csak az unión belül demokrácia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.01.31 14:46

@Daniel Dakota: Kedves elfogult tájékozatlan. !!!!!!!
A 2010-es kormányváltáskori adósság 19 933 milliárd ft volt. 2011-ben HELYESEN Orbán államosította a 3 000 milliárd ft MANYUPOT és azzt nyilatkozta a járulék szintén HELYESEN államiba irányításánál ,hogy az évi 400 milliárd ft ot jelent ,számoljunk 3 000 milliárd +5 X 400 milliárd ft ==5 000 milliárd ft ,adjuk hozzá azt a 470 milliárdot amivel TRÜKÖZÖTT a kormány 2015 év végén és a kimutatott adósságot a végösszeg lényegesen 30 000 milliárd ft felett van.Mielőtt a GDP baromságaidat firkálnád tudomásodra hozok egy két ország GDP-jét :: a z Észteké 20 % körűli a Bulgároké 30 % a Románoké 40 % , a Japánoké 223 % az USA 103 % a Belga 106 %, a GDP-ről ennyit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html