Egyre nagyobb az adósság - nem fizetnek a kórházak és a kormányhivatalok

A költségvetési intézmények lejárt adóssága 38 milliárd forint volt június végén – számolt be a Zoom.hu a Magyar Államkincstár adatairól.
Domokos László, 2017. július 25. kedd, 08:51
Fotó: Pixabay

A közintézmények lejárt adóssága az év eleje óta csaknem 17 milliárd forinttal emelkedett. A kórházak adóssága ebből 28,9 milliárd forintra rúg, de a kormányhivatalok fizetési fegyelmével is akadnak problémák - írta a portál.

A Magyar Államkincstár minden hónapban közli a 671 költségvetési intézmény tartozásainak összegét; a napokban nyilvánosságra hozott féléves adatok szerint június utolsó napján a közintézmények 38 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóknak és az államnak. Tavaly december végén ez az összeg 21,6 milliárd forint volt.

A kórházak rendelők továbbra sem tudják a számláikat fizetni a bevételeikből, ami a rendszer alulfinanszírozottságára és/vagy nem megfelelő gazdálkodásra utal. A június végi lejárt, kifizetetlen adósságból 28,9 milliárd az egészségügyben keletezett - az utóbbiról a Napi.hu elsőként számolt be.

Kétmilliárd forinttal tartoztak a szállítóknak a kormányhivatalok, de a 671 költségvetési szervből 348 - vagyis 60 százalékuk - jelentett tartozást az államkincstár felé. Az összes tartozásból 30 nap alatti 17,4 milliárd forint, 30 és 60 nap közötti 8,6 milliárd, míg a 60 napon túli lejáratú 11,8 milliárd forint volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK