Egyre nagyobb bajban Budapest - 125 milliárd a hiány

A fővárosi önkormányzat ez évi összevont költségvetéséről is dönthet a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán, az ülésre benyújtott költségvetési javaslat a bevételi és kiadási főösszeget több mint 381 milliárd forintban határozza meg.
Papp Zsolt, 2017. február 15. szerda, 17:55
Fotó: Napi.hu

A rendelettervezet az önkormányzat költségvetési bevételét 256,3 milliárd forintban, kiadásait 381,5 forintban állapítja meg. Az így keletkező 125,1 milliárdos hiányt az előző év költségvetési 17,7 milliárdos maradványának igénybevételével, 56,5 milliárdos hitelfelvételből, valamint a lekötött bankbetétek megszüntetéséből - 50,8  milliárd forint - finanszíroznák - írja az MTI.

A Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes és Kovács Péter, a költségvetési bizottság elnöke által jegyzett előterjesztésben kiemelték, hogy 2017. évi költségvetést több, a korábbi években nem megszokott tényező is jelentősen befolyásolta.

Elfogyott a működési többlet

A működés területén a közösségi közlekedésben következett be alapvető változás: a helyközi közösségi közlekedés állami finanszírozását rendező megállapodás ez évtől kezdve 12,5 milliárd forint kiadás- és bevétel csökkenést jelent. Így a közlekedés finanszírozása 2017-től a helyi közösségi közlekedésre korlátozódik, amelyhez idén a tavalyihoz képest 3 milliárddal kevesebb, összesen 15 milliárd forintos támogatást biztosít a központi költségvetés. Ezt ellensúlyozza, hogy 2017-től a forrásmegosztási törvény 1,5 százalékkal magasabban, 54 százalékban rögzíti a megosztandó bevételekből a fővárost megillető bevételi hányadot.

Meghatározó változás továbbá a köznevelési ágazat jelentős részének állami kézbe vétele. Ennek következménye, hogy önkormányzati feladatként már csak az óvodafenntartás, -működtetés és a gyermekétkeztetés szerepel. A köznevelési működtetés állami kézbe kerülésével egyidejűleg az állam a fővárosi önkormányzatnak nem juttat kétmilliárd forintos általános működtetési támogatást - írták.

Nincs támogatás

Rámutattak arra is, hogy jelentős bevételkiesést jelent, hogy az egy- és kétszámjegyű országos főközlekedési utak karbantartására korábban kapott félmilliárd forintos támogatás megszűnik az idei évtől. A 2017. évi költségvetési törvényben bevezetett szolidaritási hozzájárulást viszont a fővárosi önkormányzatnak, számos más önkormányzattól eltérően, nem kell fizetnie.

Mint írták, a 2017. évi költségvetést tovább terhelte a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése. Ez a szociálpolitikai ágazatban több száz millió forintos többletköltséget jelentette, a teljes intézményhálózatot tekintve több mint egymilliárd forintot kellett biztosítani erre. A munkaadókat terhelő járulék 27-ről 22 százalékra csökkentése félmilliárd forinttal csökkenthette volna ezt a többletkiadást, de az összeget a közalkalmazotti körben felmerülő bérfeszültségek enyhítése érdekében az intézményeknél hagyta az önkormányzat.

Nő az adóbevétel

A működés területén képződő források nagy része elfogyott, a tervezés 2017-ben sem a működési többletek szabad felhasználásáról, hanem a működési és felhalmozási hiányok kezeléséről szól. Egyedül a tervbe vehető iparűzési adóbevétel nőtt számottevően. A működési többletek eltűnése több okra vezethető vissza: a településüzemeltetési feladatokat ellátó önkormányzati társaságoknak a lakossági rezsicsökkentés semlegesítésére nincs fedezetük. A társaságok többsége évről évre növekvő önkormányzati támogatást kér, és ez 2017-re azt eredményezi, hogy a nagy osztalékfizető társaságok közül lényegében mintegy egymilliárd forint osztalék várható.  Új elem a hulladékgazdálkodás finanszírozásának állami kézbe vétele, ami szintén többmilliárdos többletterhet jelent a főváros költségvetésében.

A fejlesztések esetében szintén forráshiány megszüntetésével kell megküzdeni, ami ismét egy hosszabb folyamat következménye. Sajnálatos jelenség, hogy a megkezdett beruházások közbeszerzési, és egyéb okok miatt nem zárulnak le a tervezett határidőben, illetve esetenként jelentősen többe kerülnek, mint az eredetileg tervezett források összege. Ez a jelenség a költségvetést jelentősen megterheli.

Viszi a pénzt a 3-as metró is

A már meglévő pénzeszközein és az állami, európai uniós támogatásokon kívül a főváros csak a megkötött hitel- és kölcsönszerződéseit használhatja fel - olvasható az előterjesztésben.

Rámutattak arra is, hogy a legjelentősebb feladat a 3-as metróvonal felújítása. A kormány elvárásainak megfelelve a metrókocsikat felújítják, aminek finanszírozását a főváros javarészt egy 60 milliárdos kereskedelmi banki hitelből biztosítja. Ebből idén 35,4 milliárd forintot tervez lehívni az önkormányzat. Az infrastruktúra felújítását 137,5 milliárd forint értékben az állam finanszírozza - olvasható a tervezetben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Winter, 2017.02.16 09:51

@rigolya: nem a kormány, hanem az országgyűlés határozza meg az önkormányzati gazdálkodás alapjait.

Az pedig a világon mindenütt természetes, hogy a nagy városok többet fizetnek be a központi költségvetésbe, mint amit onnan visszakapnak.

Abban azonban kétség kívül igazad van, hogy a kormáény mostohán bánik Budapesttel. ha fejleszt is, akkor sem feltétlenül azt, amit leginkább kell. Lsd. olimpia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2017.02.16 09:49

sebaj, az olimpiától majd "kiegészül" a fővárosi költségvetés...

köszönjük neked pista, hogy párton kívüliként sikerült a fővárost olyan ügyesen menedzselned, hogy elvonták és szétosztották a fővárosi források többségét! hálásan köszönjük, hogy az történhetett a városodban amit csak orbán akart! ügyes politikus vagy pista!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2017.02.16 09:40

Azért azt jegyezzük meg, hogy BP több adót termel, mint amennyit elfogyaszt... mert a kormány onnan von el adóforintokat más régiókba.

De ez alapján jegyezzük meg: a kormány határozza meg az önkormányzati finanszírozás alapjait.

2010 óta orbánia BP központi önkormányzatával mostohán bánt, még volt, hogy a kerületekhez irányított át forrást a kárára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.02.16 09:23

Annak idején volt olyan hogy fővárosi pótlék és 20% volt emlékeim szerint. Ugyanannak a cégnek a fővárosi alkalmazottja ennyivel kapott többet mint az aki ugyanazt a munkát nem a fővárosban csinálta meg. Most pedig legyen "fővárosi adó" és máris egálban vagyunk.
Vagy esetleg még egy vizes VB ? :)
Anyukám engem arra tanított addig nyújtózkodj ameddig a takaró ér. Ezeket a gólya hozta hogy ezt nem tudják ? Vagy ezért akar a csuti vajda narancsos foximaxi egyetemet ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2017.02.16 05:56

ja és az olimpiát az adósságaik kamataiból fedezik! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html