A bérnövekedés üteme 2015 közepétől kezdődően gyorsult fel, és 2016-ban a bruttó bérnövekedés üteme 6 százalék közelében stabilizálódott, amit legnagyobb részben a több ágazatban kialakult munkaerőhiány, illetve ennek következtében a munkavállalói szervezetek megerősödött alkuereje tett lehetővé - kommentálta a KSH friss adatait Oszlay András, a Takarékbank Zrt. elemzője.

A közeljövőben e tényezőkhöz csatlakoznak a még intenzívebb bérnövekedés irányába ható gazdaságpolitikai lépések (2017-től 4, 2018-ban 2, majd 2020-ig további évi 2 százalékpontos járulékcsökkentés, aminek ellentételezéseként masszív minimálbér és garantált bérminimum emelést kellene a munkaadóknak elfogadniuk). Összességében idén 6 százalék körüli bruttó bérnövekedés mellett a nettó bérnövekedés meghaladhatja a 7,5 százalékot, ami 7 százalékot meghaladó reálbér-növekedést jelent.

Jövőre, amennyiben a kormány terveihez közeli járulékcsökkentési és béremelési pálya valósul meg, a bruttó bérek éves átlagos növekedése akár két számjegyű is lehet, viszont bezárul a bruttó-nettó növekedési rés, miközben az éves átlagos infláció 2 százalékra emelkedhet. Így is az ideit legalább elérő reálbér-növekedési ütem várható 2017-ben, ami azt jelenti, hogy a gazdasági növekedéshez a háztartások fogyasztásának bővülése továbbra is meghatározó mértékű hozzájárulást nyújt - véli az elemző.

Fennmaradt az előző hónapban megfigyelt magas béremelkedési ütem. Eközben a munkaerő iránti kereslet is bővül, legalábbis éves bázison számolva, míg havi alapon nézve már három hónapja egy enyhe lecsúszás figyelhető meg. Bár a közfoglalkoztatottak száma is csökken, de még ezt figyelmen kívül hagyva is mérséklődik némileg a foglalkoztatás havi alapon - állapította meg Virovácz Péter, az ING Bank vezető makroelemzője.

A munkaerőpiac még feszesebbé válhat jövőre, az átlagos munkanélküliségi ráta 5 százalék alá csökkenhet - mondta Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt,. vezető makrogazdasági elemzője. A különböző kormányzati lépések - így a minimálbér és a garantált bérminimum 2017-es emelése - is abba az irányba mutatnak, hogy jövőre is folytatódhat a bérek dinamikus bővülése, sőt, még tovább gyorsulhat a mostani béremelkedési tempó.

A prognoszta szerint jövőre 2,8 százalékkal nőhet a GDP, amelynek a gerincét továbbra is a háztartások fogyasztása adhatja, az átlagos infláció pedig elérheti az 1,9 százalékot 2017-ben. Ezzel együtt nagy az előrejelzési bizonytalanság, hiszen ha a vártnál erősebb mértékben gyűrűzik végig a béreken a kormányzat által adott impulzus, akkor az a jelenlegi GDP-ütemre és az inflációs rát-ra vonatkozó előrejelzést is megemelheti.