Egyre népszerűbbek a luxusszállodák

Január–februárban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szállásdíjbevétel nagyobb mértékben nőtt, mivel a vendégéjszakák száma a magasabb kategóriájú - három- és négycsillagos - szállodákban növekedett - közölte a KSH.
Kolozsi Pál, 2006. április 10. hétfő, 09:56
Fotó:

Az idei év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyekre 278 ezer külföldi vendég érkezett, akik 760 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 2005 azonos időszakához hasonló, a vendégéjszakák száma 4 százalékkal kevesebb volt a szálláshelyeken. Az Európai Unió országaiból érkezett vendégekhez köthető a külföldivendég-éjszakák héttizede (közel 526 ezer éjszaka). A hazánkba irányuló vendégforgalom jelentősen fellendült Dániából, Görögországból, Oroszországból, Törökországból, Kanadából és Kínából.

A különböző szállástípusok közül - az ifjúsági szállók kivételével - minden szállástípusban csökkent a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz képest. A külföldivendég-forgalom 2-14 százalékkal bővült Nyugat-Dunántúl, Észak-Magyarország és Dél-Alföld régiókban, a többi régióban kisebb-nagyobb mértékű csökkenés figyelhető meg.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 363 ezer belföldi vendéget és 819 ezer belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek száma 7, a vendégéjszakák száma 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A szállodai belföldi forgalomnak az átlagot meghaladó bővülése folytatódott: 11 százalékos volt a vendégek, 12 százalékos a vendégéjszakák számának növekedése. A többi szállástípust vegyes folyamatok jellemezték. A turistaszállókban és a kempingekben - a vendégéjszakák száma alapján - növekedés, a panziókban, ifjúsági szállókban és üdülőházakban mérséklődés figyelhető meg. A tervezési- statisztikai régiókban - Közép-Magyarország kivételével - nagyobb lett a belföldivendég-forgalom.

A szállodák átlagosan 32,8 százalékos szobakihasználtsággal működtek a vizsgált időszakban. A szobafoglaltság - növekvő szobakapacitás mellett - a megelőző év azonos időszakához képest 0,7 százalékponttal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek összesen 22,9 milliárd forint bruttó bevételt értek el január-februárban, ez folyó áron 6 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi bevételhez képest. Az összes bevétel 49 százaléka a szállásdíjakból, 28 százaléka a szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 23 százaléka a szálláshelyek által nyújtott egyéb szolgáltatásokból származott.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágnak a január-februárra számított árindexe 4 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ezen belül a vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás területén egyaránt 4 százalékos áremelkedést mértek. Február 28-án 1788 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 669 szálloda és 844 panzió üzemelt az országban. 2005 februárjához képest a működő szállodák száma 12-vel, a rendelkezésre álló szállodai szobák száma 1541-gyel volt több. Január-februárban a kereskedelmi és magánszálláshelyek 310 millió forint értékben fogadtak el üdülési csekket. Februárban 1873 kereskedelmi szálláshelyen - köztük 668 szállodában -, valamint 1151 magánszálláshelyen volt lehetőségük a vendégeknek üdülési csekk beváltására.

HOZZÁSZÓLÁSOK