A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Jelentősen emelkedtek az önkormányzatok, illetve intézményeik tartozása az energiaszolgáltatók felé, részben az önkormányzatok támogatási keretének (önhiki) köszönhetően. A szolgáltatók milliárdos nagyságrendben tartanak nyilván ilyen tartozásokat. A szolgáltatók helyzetét nehezíti, hogy − a vállalati partnerekkel szemben − az önkormányzatok valós fizetőképességét gyakorlatilag lehetetlen felmérni, a publikus adatok alapján becsülhető bevételek és költségek nem minden esetben jelzik a valós likviditást.

Az önkormányzati finanszírozású intézmények hátraléka az elmúlt években emelkedett és korosodott − fogalmazott lapunk kérdésére Bálint Norbert, a Főgáz Zrt. szóvivője. A kintlévőség-állomány már júliusban megközelítette a múlt év végi értéket, az azonban megjósolhatatlan, hogy ebben a szektorban mire lehet számítani − tette hozzá Bálint. A tapasztalatok szerint a késedelmes időszakok meghosszabbodtak, jelentős növekedést a 180 napon túli állománynál tapasztal a vállalat.

Az elmúlt egy évben az ilyen kintlévőségben és a késedelmes időszakok hosszában is jelentős növekedést lát a Tigáz Zrt. Száraz Gábor szóvivő szerint a folyamatos növekedés dinamikája tavaly novembertől gyorsult fel, az önhiki-támogatás feltétele volt ugyanis a kérelem benyújtásának időpontjában (február végén) és az odaítéléskor is fennálló 60 napon túli kintlévőség. A Tigáz összesen 821,5 millió forint lejárt esedékességű, önkormányzatokkal szembeni követelést tart számon, ami az előző év azonos időszakához képest 111 százalékos növekedést jelent. Legnagyobb mértékben − a 2010. augusztusi több mint két és félszeresére − az éven túli hátralékok emelkedtek. Az év elejétől egyre növekvő kintlévőség-állományról számolt be az E.On Hungária Zrt. is. Az első félévben áprilisban volt a legmagasabb szintű ebben a szegmensben a lejárt tartozás (1,5 milliárd forinttal), az intézmények ugyanis csak júniusban kapták meg az első negyedéves állami támogatást. Júliusban ismét növekedést lát a vállalat, az intézmények láthatóan az újabb támogatás folyósítására várnak, ügyfélcentrikusabb folyamatokkal, illetve az állami pályázattal összességében azonban sikerült egymilliárd forintra csökkenteni az állományt.

Az elmúlt egy évben a társaság szerint azok az önkormányzatok is késve fizetnek, amelyek korábban határidőre teljesítették kötelezettségeiket az EdF Démász Zrt. szerint. Idén jellemzően a 90 és 180 nap közötti hátralék aránya növekedett, míg tavaly ez a 30 és 90 nap közötti hátralékoknál volt jellemző. A társaság szolgáltatási területén az önkormányzatok és költségvetési intézmények kintlévőségeinek összege meghaladja az egymilliárd forintot, ami az elmúlt év azonos időszakához képest 38 százalékos emelkedést jelent.

A Tigáz tapasztalatai szerint sem régió, sem nagyság szerint nem tapasztalható különbség az önkormányzatok között, azonban a települések mellett egyre gyakrabban szembesülnek fizetési nehézségekkel a megyei önkormányzatok is. Az E.On úgy látja, nehezebb helyzetben a kisebb települések, nem megyei jogú városok vannak, ezek kintlévőségének összege nem magas, hátralékuk viszont régebbi. Az Elmű-Émász portfóliójában elsősorban az északi régiókban találhatók permanens nehézségekkel küzdő helyhatóságok.