A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A kisebb ingadozásokkal évek óta folyamatosan csökkenő üzemanyag-kereslet miatt mind több benzinkút kerül piacra országszerte, csak az egyik ingatlanportálon 120 és 270 millió forint közötti áron hatvan ilyen létesítményt kínálnak. A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint egy-egy töltőállomáson évente legalább egymillió liter üzemanyagot kell eladni a gazdaságos működtetéshez, ennek azonban egyre több helyen csak fele vagy harmada a forgalom, ráadásul a kiegészítő szolgáltatások iránt is egyre kisebb a kereslet.

Nem véletlen, hogy a benzinkutakat üzemeltető nagy cégek is kénytelenek rövidebb nyitva tartással csökkenteni a költségeket. Változást jelent ugyanakkor, hogy míg a korábbi években elsősorban kisebb települések benzinkútjaira került ki az eladó tábla, mára a fővárosban, a Balatonnál, illetve forgalmas autópályák mentén is egyre több létesítményt árulnak. A határ közeli településeken pedig azért egyre több az eladó töltőállomás, mert Ausztriába és Szlovéniába is egyre többen járnak át tankolni.

A közelmúltban számos olyan kút is piacra került, amelyhez üzlet, étterem, büfé, autómosó vagy éppen szerviz tartozik, de jó néhány félkész létesítményt vagy üzemanyag-tároló telepet is kínálnak. Az eladó kutak számát szaporítja, hogy a bérlők sem tolonganak, illetve a hitelből megvalósított beruházások megemelkedett törlesztőrészletét egyre nehezebben tudják fizetni a tulajdonosok.

Az árak három éve folyamatosan csökkennek, a kutak jelentős részén legfeljebb telekáron lehet túladni. A Tápiószecső központjában lévő, üzletekkel is rendelkező töltőállomást például a korábbinál 45 millió forinttal olcsóbban, 25 millióért árulják. Budapest határában pedig egy több mint 7 hektáros területen álló kutat tavaly 253 millió forintért próbáltak meg eladni, jelenleg azonban a 6 kútfejes egységért már csak 75 millió forintot kérnek − itt a komplexumhoz étterem, motel, autómosó, sőt hetven kamion befogadására alkalmas parkoló is tartozik.