Egyre szívesebben költ a magyar

Magyarországon a fogyasztói bizalom indexe az első negyedévben 57 ponton állt az előző negyedévi 54 pont után - adta hírül a Nielsen.
MTI, 2015. május 19. kedd, 13:32
Fotó: Napi.hu

Magyarország ahhoz a tizenöt európai országhoz tartozik, ahol emelkedett a fogyasztói bizalmi index az idei első negyedévben a tavalyi negyedik negyedévhez képest.

A magyar válaszadók 23 százaléka kedvezőnek látja a személyes pénzügyi kilátásait a következő tizenkét hónapra, a tavalyi negyedik negyedévben ez az arány 22 százalék volt. A vásárlási kedvet a megkérdezettek 19 százaléka ítélte pozitívnak az első negyedévben a negyedik negyedévi 20 százalékot követően. A saját munkahelyi kilátásait a következő tizenkét hónapra a magyar megkérdezettek 13 százalék látja jónak, ami 2 százalékponttal több, mint az előző negyedévben.

Európában a Nielsen által vizsgált harminckét ország átlagos indexe az első negyedévben 76 pontról 77-re emelkedett, ezzel egy időben a világszerte felmért hatvan ország átlagos mutatója 96-ról 97-re nőtt.

A térség néhány országa közül Csehországban a fogyasztói bizalom index az európai átlag felett mozog, és a tavalyi negyedik negyedévi 80 pontról 83-ra emelkedett, Szlovákiában 70-ről, Lengyelországban 72-ről egyaránt 73 pontra nőtt az első negyedévben, míg Romániában 77-ről az európai átlag alá, 74 pontra csökkent a mutató.

HOZZÁSZÓLÁSOK