A Morgan Stanley bankcsoport befektetési részlegének felzárkózó térségi elemzőstábja a márciusi piaci stratégiai helyzetértékelésében nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az IMF/EU-programról szóló hivatalos tárgyalások esetleg csak az EU kötelezettségszegési felvetéseivel kapcsolatos magyar válaszok után kezdődhetnek. Most már azzal számolnak, hogy az egyezség az unióval és a valutaalappal legkorábban júniusban születhet meg, de annak a kockázata is fennáll, hogy a megállapodás "átcsúszik a második félévre".

Mindez azt is jelentheti, hogy a magyar jegybank is később kezdhet hozzá a monetáris enyhítéshez, most már csak egy fél százalékpontos MNB-kamatcsökkentést várnak az idei év végéig.

A Morgan Stanley korábban még a legderűlátóbbak között volt az IMF/EU-megállapodás időpontjával kapcsolatban a nagy londoni elemzők körében. A cég citybeli közgazdászai előző, múlt hónapban összeállított előrejelzésükben még "75 százalék körüli" esélyt adtak arra, hogy a megállapodás márciusban vagy áprilisban létrejön. Más londoni elemzők azonban az IMF/EU-megállapodás várható időpontját már eddig is inkább a nyárra valószínűsítették.

A Barclays Capital felzárkózó piaci közgazdászai befektetőknek nemrégiben összeállított áttekintésükben azt jósolták, hogy az IMF/EU-programról szóló hivatalos tárgyalások "nehezek és időigényesek" lesznek, és több tárgyalási fordulóra lesz szükség a megállapodásig. A "a legjobb esetben" az idei harmadik negyedévben kezdődhet az IMF/EU-program végrehajtása.