Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2018-as cafeteriában akár diákhitel-törlesztést is adhatnak a munkáltatók a munkavállalóknak adómentesen. A juttatás fogadtatását is vizsgálta a Szent István Egyetem (SZIE) és a Országos Humánmenedzsment Egyesülettel kutatása.

Ez a fajta juttatás a szabályok szerint a munkavállalót terhelő diákhitel törlesztés előírt kötelező összegéig, de havonta legfeljebb a minimálbér 20 százalékáig terjedhet adómentesen. A kötelező törlesztés mértékét a Diákhitel Központ (DK) Zrt. már a decemberi tájékoztató levelében elküldte az érintetteknek.

Amennyiben ez a havonta törlesztendő összeg nem haladja meg a minimálbér 20 százalékát (27,6 ezer forintot), akkor akár a teljes összeget kifizetheti a munkáltató a munkavállalónak vagy utalhatja a DK-ba - értelmezte a szabályokat Fata László cafeteria-szakértő. Ha azonban a kötelező törlesztőrészlet meghaladja ezt a limitet, úgy nem támogatott rész megfizetéséről a munkavállalónak kell gondoskodnia.

Várható volt, hogy az újfajta juttatás népszerű lesz a 2018-as cafeteriában, hiszen adómentes, és a diákhitellel rendelkezők esetén egy rendszeresen jelentkező költségre adhat fedezetet.

Ezt látszik alátámasztani a SZIE Menedzsment és HR Kutató Központja kutatóinak a Cafeteria Trend Magazin, az Országos Humánmenedzsment Egyesület, a Humán Szakemberek Országos Szövetsége és a BKIK támogatásával elkészített felmérés melyben 683 válaszadó juttatási rendszerét vizsgálták.

A január végére feldolgozott kutatásban a válaszadó munkáltatók 23 százaléka nyilatkozott úgy, hogy már 2018-ban szerepelteti a diákhitel-törlesztés támogatását a juttatási rendszerében, míg 10 százalék a jövőben tervezi ennek bevezetését.

Fotó forrása: Shutterstock.