Eszerint az idei harmadik negyedévében 4846 személysérüléses közúti közlekedési baleset volt a hazai közutakon, a nyers adatok alapján 2,2, a szezonálisan kiigazított számokat tekintve 1,4 százalékkal kevesebb, mint a megelőző év harmadik negyedévében. Ebben az időszakban a balesetekben 175 ember vesztette életét, 1651 fő súlyos, 4686 személy pedig könnyű sérülést szenvedett.

A mintegy ötezer baleset során a járművezetők ugyan kevesebbszer (2,7 százalékkal) szegték meg a közlekedési szabályokat, de így is 4501 esetben szabálytalankodtak. A baleseteket leginkább (1444-szer) továbbra is a "a sebesség nem megfelelő alkalmazása" okozta.

A harmadik negyedévében 157 halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt, 1-gyel több, mint egy évvel korábban. A súlyos sérüléssel járó balesetek száma 5, a könnyebb sérülést okozóké 1 százalékkal csökkent - írta a lap.

Az év első három negyedévében a balesetek száma 2, a balesetekben megsérült személyek száma 1,9, a meghaltak száma pedig 7,2 százalékkal nőtt.

Idén eddig kevesebb súlyos közúti baleset történt, ugyanakkor többen haltak meg az utakon, mint tavaly. Az utóbbi évek adatait figyelembe véve még legalább száz életet követelnek az év hátralévő részében a közúti balesetek. Az ORFK adatai szerint 2018-ban eddig több mint 530-an haltak meg közlekedési balesetben Magyarországon.