Ez számottevő, közel 50 százalékos növekedést jelent a Magyarországról kiutazók számában, hiszen a korábbi években az alapítvány csereprogramjain résztvevők száma általában 60-65 fő között mozgott. A jelenleg külföldön tanuló 90 magyar középiskolás közül 75 diák egy teljes tanévet tölt a befogadó országban, míg 15-en hat hónapig, vagy annál rövidebb ideig élnek együtt ideiglenes családjukkal. A következő tanévben egy teljes évre 89 magyar fiatal utazhat 37 különböző országba az AFS szervezésében. A hazai diákok jellemzően az angol és német nyelvterületeken - főleg az Egyesült Államokban és Németországban - kívánnak tanulni, ám mind gyakrabban választanak egzotikus, a miénktől teljesen eltérő kultúrájú, ritka beszélt nyelvű országot. A diákok csupán 25-30 százaléka budapesti, túlnyomó részük vidéki városokból, így elsősorban Debrecenből, Kaposvárról, Sopronból és Székesfehérvárról vesz részt a nemzetközi csereprogramban.

A csereprogram egyik legnagyobb vonzerejének a biztos nyelvtudás megszerzése tekinthető. A nyelvtanulás mellett azonban a cserediákok megismernek egy másik kultúrát, s az azáltal mutatott tükörben magyarságukról, saját kultúrájukról is sokat tanulnak. Ezen kívül önállóságuk, problémamegoldó képességük is nagyban fejlődik - mondja Bangáné Jarecsni Rita, az AFS magyarországi vezetője. A jelenlegi tanévben az AFS közvetítésével 103 külföldi diák érkezett Magyarországra. Hazánk különösen népszerű célpont a törökök, olaszok, németek, japánok és thaiok körében. Az Európán kívüli országokból érkező diákok számára az európai kultúra megismerése jelenti a legfőbb motivációt. Hazánk a külföldiek körében azért is kedvelt célország, mert a vendégdiákokat befogadó magyarokat különösen gondoskodónak és családcentrikusnak tartják - összegzi az alapítvány tapasztalatait Bangáné Jarecsni Rita.

A diákcserékkel foglalkozó non-profit szervezet magyarországi működésének 22 éve során több mint 1400 diák külföldi tanulását szervezte meg. Az AFS magyarországi tevékenységét nyolc alkalmazott koordinálja. A csereprogramok megvalósítását országszerte mintegy 400 önkéntes segíti, akik a programban korábban résztvevő diákok közül, a fogadó vagy kiutaztató családokból, illetve a befogadó iskolák tanárai közül kerülnek ki. Az AFS a világ egyik legnagyobb, legrégebbi diákcsere szervezete, amelyet a világháborúkat követően, 1947-ben a világbéke megteremtéséért hoztak létre. A szervezet jelenleg a világ több mint 50 országában működik.