Egyre több nyugdíjas kényszerül vissza a munkába

Már 15-20 ezer nyugdíjast foglalkoztatnak szövetkezeteken keresztül Magyarországon. De egyelőre kevés munkáltató érdeklődik a rendszer iránt, az államnak is lépnie kell: megnyitni az egészségügyet és az iskolákat is az idős dolgozók előtt.
Szabó Dániel, 2018. május 30. szerda, 07:48
Fotó: Pixabay

Népszerű az idősek körébenn a nyugdíjas-szövetkezeti munkavállalás, az elmúlt nyolc hónapban több mint 140 szövetkezetet jegyeztek be, 15-20 ezeren álltak újra munkába, hogy a megélhetésüket fedezzék így, vagy kiegészítsék a juttatásukat - derül ki a Magyar Idők szerdai cikkéből, amelyben megszólaltatják Dolgos Attila, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetének Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnökét is.

A szakember szerint egyelőre nincsenek pontos adatok arról, hogy hányan tértek vissza a munkavilágába az idősek közül, mert csak tavaly júliusban indult el a rendszer. De Dolgos úgy látja, hogy a megoldás népszerű, így újabb egyesületeket jegyezhetnek majd be.

Főként a kis- és középvállalkozók alkalmazzák az olcsó, nyugdíjasokból álló munkaerőt, de nem kizárt, hogy a nagyvállalatok is becsatlakoznak a folyamatba, mivel ezeknél időigényesebb a rendszer kiépítése. Dolgos szerint a munkaidő legtöbb esetben rugalmas: heti két-három nap, mindössze 3-4 órában alkalmazzák az időseket. Viszont azt is elmondta, hogy nem ritka a nyolcórás munkaidő sem.

A fizetések viszont csábítók lehetnek: törvényileg ugyan a minimálbért, vagy a végzettséghez kapcsolt bérminimumot kellene fizetni a nyugdíjas dolgozóknak, állítólag sok munkáltató ennél többet fizet. Utóbbi jelenség inkább a nyugati országrészekre és a fővárosra jellemző.

Viszont még a cégek nem annyira kaptak rá a rendszerre. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára a lapnak arról beszélt, hogy az ismeretterjesztő országjárásokon egyelőre a nyugdíjasokat érdekelte inkább a rendszer, semmint a munkáltatókat.

Dávid szerint ahhoz, hogy több munkáltató kapjon rá a nyugdíjas szövetkezetekre, először a cégekhez kell eljutni. De fontosnak tartja, hogy az állami szférába is visszatérhessenek az idősek: sok tanár, egészségügyi dolgozó térhetne így vissza a piacra.

Az egyelőre még nem tudni, hogy az időskori visszafoglalkoztatás milyen hatással van a szervezetre. Mostantól viszont kutatni fogják az élettani hatásokat.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.05.30 11:57

@ptiszaii: dehogynem, ottvan pl a rettentő ostoba fajtád.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszaii, 2018.05.30 11:01

Orbáni trógerség ez a szövetkezeti rendszer
Úgy kezdte ez a tetű Orbán, hogy megtíltotta a nyugdíjasok melózzanak, nem emlékeztek?
Bekényszeríti a nyuggereket egy állam által lehúzó szövetkezetkbe.
Fideszeseknél nincs rosszabb élőlény a Földön!

Rabszolgűk lesznak nyuggerek .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drankery, 2018.05.30 09:56

Azért elég demagóg azt írni, hogy kényszerül. Inkább dönt, senki nem kényszeríti őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html