Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ismertette, a harmadik negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak tagdíjbevétele 12 százalékkal nőtt, és 23,6 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a tagok által befizetett egyéni tagdíj 14,2 százalékkal 13,1 milliárd forintra emelkedett, a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás 9,3 százalékos növekedéssel 10,5 milliárd forintot ért el a harmadik negyedévben.

Az önkéntes egészségpénztárakba 11,9 százalékkal többet, 9,7 milliárd forintot fizettek be, ezen belül a tagok egyéni befizetése 13,5 százalékkal bővült, 5,5 milliárd forintot tett ki, a munkáltatói hozzájárulás 4,2 milliárd forinton stagnált a harmadik negyedévben - írja az MTI.

A harmadik negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztári kifizetések meghaladták a 16,6 milliárd forintot, ami 24 százalékkal több az előző év azonos időszakáénak, 12 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél, az egészségpénztáraknál a szolgáltatásokra 10,8 milliárd forintot fizettek ki - mondta a Pénztárszövetség elnöke.

Az első kilenc hónapban az egyéni önkéntes nyugdíjpénztári befizetés 42 milliárd forintot tett ki, ami 16 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, ugyanezen időszak alatt a munkáltatók 30,1 milliárd forintot fizettek be, 11 százalékkal többet a bázis időszakhoz képest. Az egészségpénztárba az egyéni tagdíjbefizetés 15,8 milliárd forint volt, 21 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, a munkáltatók 12,2 milliárd forintot fizetettek be, ami 2 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakához képest - mutatott rá.

Az idén január és szeptember között az egészségpénztárak 33,7 milliárd forintot, a nyugdíjpénztárak 52,9 milliárd forintot fizettek ki.

Az egyéni befizetések aránya meghaladja a munkáltatói hozzájárulást. Arra számítanak, hogy a 20 százalékos, akár 150 ezer forintos évi adókedvezmény lehetősége az év végén további befizetés növekedést generál, és becslések szerint az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések az év végére elérhetik a 114 milliárd forintot is, egészségpénztárnál pedig a 47 milliárd forintot.

Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke a kedden elfogadott jövő évi adócsomag szektorra gyakorolt hatásával kapcsolatban úgy látja, a munkáltatói pénztári hozzájárulás nyújtása a munkavállalónak még mindig kedvezőbb, mint ha azt az összeget bérként adnák oda a dolgozónak. Ez azt mutatja, hogy az önkéntes nyugdíj- ,és egészségpénztári munkáltatói befizetés továbbra is tud humánpolitikai célokat szolgálni.