Egyre több turista jön az EU-ból

Az idei első negyedévben a magyar kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák együttes száma 1 százalékkal, a szálláshelyek árbevétele folyó áron 3 százalékkal emelkedett a megelőző év azonos időszakához képest - áll a KSH jelentésében. Az Európai Unióból érkező külföldi vendégek száma 13 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét, miközben az általuk eltöltött vendégéjszakák száma az átlagnál gyorsabban, 9 százalékkal nőtt.
NAPI Online, 2008. május 7. szerda, 09:05
Fotó:

2008 első három hónapjában 559 ezer külföldi vendég 1473 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 13, míg a vendégéjszakák száma 7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Negyedéves adatok alapján az öt legnagyobb küldő ország közül Németországból, Ausztriából és Olaszországból érkeztek kevesebben, míg Nagy-Britannia és Románia esetében jelentősen nőtt a forgalom. Az Európai Unióból érkezett vendégek száma 15, a vendégéjszakáké pedig 9 százalékkal emelkedett 2007 január-márciusához képest. A szállodákban eltöltött vendégéjszakák esetében csupán az egycsillagos kategóriákban figyelhető meg csökkenés, az összes többinél nőtt az igénybevétel. Szállodatípusok szerint a vendégéjszakák száma a wellness-szállodák esetében mutatta a legnagyobb emelkedést (18 százalék).
A megfigyelt időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 691 ezer belföldi vendéget és 1532 ezer belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek száma 2 százalékkal nőtt, míg a vendégéjszakáké 4 százalékkal mérséklődött 2007 első negyedévéhez képest. A belföldivendég-éjszakák száma az egy-, négy- és ötcsillagos szállodai kategóriákban emelkedett, az egycsillagos házakban 28, a négycsillagosokban 22 százalékkal, azonban a szállodákban összességében csupán 1 százalékos volt a bővülés. A belföldi vendégek körében népszerű - a vendégéjszakák egyötödét regisztráló - panziók esetében 3 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma.
A vendégforgalom alakulásának értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a megelőző évtől eltérően a 2008. márciusra eső húsvéti ünnepek jelentősen befolyásolták az első negyedéves eredményeket.
A szállodák átlagosan 39,3 százalékos szobakihasználtsággal működtek a vizsgált időszakban, amely fél százalékponttal maradt el a 2007 azonos időszaki értéktől.
A Balaton vendégforgalma 4 százalékkal csökkent, ugyanakkor a Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. 2008 első negyedévében az öt leglátogatottabb megye a nyugat-dunántúli és a közép-magyarországi régió volt, míg a legkevesebb látogatót Nógrád és Tolna megyében regisztrálták.
A kereskedelmi szálláshelyek összesen 45 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a fenti időszakban, ez folyó áron 3,2 százalékos növekedés. A szállásdíjbevétel (24 milliárd forint) 8,7 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 13 633 forint volt, az egy-, illetve ötcsillagos szállodai szobaárak közötti különbség hétszeres. Az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel (REVPAR) 4565 forint volt, azonban itt is jelentős eltérés figyelhető meg, mivel az ötcsillagos szállodák tizenkétszer magasabb összeget kértek, mint amennyit az egycsillagos hoteleknél regisztráltak. A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások első negyedévre számított árindexe 7 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest.
2008. január-márciusban 2326 millió forint értékben váltottak be üdülési csekket a kereskedelmi szálláshelyeknél, a beváltott csekkek értéke az összes árbevétel 5,2 százalékát adta, ezen belül a belföldi bruttó szállásdíj 25százalék-át tette ki. 2008 márciusában a szállodák 81 százalékánál lehetett üdülési csekket felhasználni.
2008. március 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 1930, ezen belül 731 szálloda, 886 panzió és 313 egyéb szálláshely (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) működött.

HOZZÁSZÓLÁSOK