Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az eddig csatlakozott 6 szervezet után újabbak - a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Közlekedési Munkástanácsok, és a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete, valamint a Vasas Szakszervezeti Szövetség - jelezték, hogy részt szeretnének venni az ország több mint 60 pontjára tervezett félpályás útlezárásokban.

Gaskó István a sajtótájékoztatón kifejtette: 5 elemből álló csomagot állítottak össze, amelyben megállapodást szeretnének kötni a kormánnyal. Ez az 5 elem a jövő évi, megfelelő nagyságú bérfejlesztés, a munka törvénykönyvének felülvizsgálata, az alkotmányos sztrájkjogot elvonó sztrájktörvény módosítása, a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartása, valamint a béren kívüli juttatások adózásának változatlanul hagyása.

A bérekkel kapcsolatban elmondta, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán zajló egyeztetéseken egyelőre távol állnak egymástól az álláspontok: a szakszervezetek 5 százalékos emelést szeretnének elérni mind a minimálbérnél, mind a szakmunkás bérminimumnál, és 5-6 százalékos bérajánlást javasolnak. Ezzel szemben a munkaadók csak 3 százalékos minimálbér-emelést tartanak elfogadhatónak - jelezte Gaskó István.

A korkedvezményes nyugdíjrendszer - amely a jelenlegi állás szerint 2014. december 31-én megszűnik - 70 ezer embert érint közvetlenül, és egy 17 éves probléma, mert már 17 éve kimondták, hogy át kell alakítani, aktualizálni kell a rendszert. Gaskó István szerint "hazárdírozás" teljesen kivezetni a rendszert.

A LIGA elnöke kifejtette, hogy ha a hétfői tiltakozás nem vezet eredményre, akkor további tiltakozó akciókat mérlegelnek. Vannak stratégiai helyzetben lévő szakszervezetek, melyek már a sztrájk megszervezésén gondolkoznak.

Félpályás útlezárás lesz

Elmondta: az állampolgárok megértését és támogatását kérik a hétfői félpályás útlezárásokkor. Az általuk megfogalmazott ötelemű csomag 4 millió magyar munkavállalót érint. Gaskó István kiemelte, hogy politikai pártokat nem várnak az akcióra, kizárólag olyan munkavállalókat és szakszervezeteket, akik egyetértenek a céljaikkal.

A LIGA a elnöke elmondta, hogy az Európai Szakszervezeti Szövetség és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkárai levelet írtak a miniszterelnöknek, amelyben támogatásukról biztosítják a hétfői akciót. A sajtótájékoztatón kiosztott levélben a főtitkárok kifejtik: remélik, hogy a kormány megváltoztatja a szakszervezetek által vitatott javaslatait. Egyetértettek azzal, hogy a munka törvénykönyve súlyos hiányosságainak, nem megfelelő szabályozásainak, valamint a sztrájkjog rendelkezéseinek megváltoztatására van szükség ahhoz, hogy a szociális párbeszéd betöltse feladatát, és lehetővé váljon, hogy a szakszervezetekkel együttműködve dolgozzanak ki fenntartható megoldásokat.

Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke kiemelte: egyértelmű volt, hogy csatlakoznak a demonstrációhoz, amelyen a vasasok több mint 100 autóval vesznek részt. Elmondta, hogy a vasas szakszervezet korábban külön-külön is tiltakozott az "ötös csomagban" foglaltakért, így például villámcsődületet szerveztek a cafeteria megadóztatása ellen.

Ezek konföderációkon átívelő követelések, a szakszervezetek összefognak, és mivel nincs érdemi szociális párbeszéd, nincs más választásuk, mint kimenni az utcára.

Gaskó István arra a kérdésre, hogy hallott-e a sajtóban megjelent hírekről, amelyek szerint vasúti járatok megszüntetését tervezik, kifejtette: a sajtóból értesült. Az intézkedés a naponta közlekedő vonatok 4 százalékát, több mint 100 vonatot érintene, és ezzel körülbelül 400 munkahely megszűnését jelentené.