Egyre többen csatlakoznak az útlezárásos demonstrációhoz

Egyre több szakszervezet és munkavállaló jelzi csatlakozási szándékát a LIGA Szakszervezetek december 15-i országos demonstrációjához, sőt az Európai és Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség is szolidaritásáról biztosította a szövetséget - mondta Gaskó István, a szakszervezeti szövetség elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
MTI-Eco, 2014. december 12. péntek, 16:19
Fotó: Napi.hu

Az elnök hangsúlyozta, hogy az eddig csatlakozott 6 szervezet után újabbak - a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Közlekedési Munkástanácsok, és a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete, valamint a Vasas Szakszervezeti Szövetség - jelezték, hogy részt szeretnének venni az ország több mint 60 pontjára tervezett félpályás útlezárásokban.

Gaskó István a sajtótájékoztatón kifejtette: 5 elemből álló csomagot állítottak össze, amelyben megállapodást szeretnének kötni a kormánnyal. Ez az 5 elem a jövő évi, megfelelő nagyságú bérfejlesztés, a munka törvénykönyvének felülvizsgálata, az alkotmányos sztrájkjogot elvonó sztrájktörvény módosítása, a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartása, valamint a béren kívüli juttatások adózásának változatlanul hagyása.

A bérekkel kapcsolatban elmondta, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán zajló egyeztetéseken egyelőre távol állnak egymástól az álláspontok: a szakszervezetek 5 százalékos emelést szeretnének elérni mind a minimálbérnél, mind a szakmunkás bérminimumnál, és 5-6 százalékos bérajánlást javasolnak. Ezzel szemben a munkaadók csak 3 százalékos minimálbér-emelést tartanak elfogadhatónak - jelezte Gaskó István.

A korkedvezményes nyugdíjrendszer - amely a jelenlegi állás szerint 2014. december 31-én megszűnik - 70 ezer embert érint közvetlenül, és egy 17 éves probléma, mert már 17 éve kimondták, hogy át kell alakítani, aktualizálni kell a rendszert. Gaskó István szerint "hazárdírozás" teljesen kivezetni a rendszert.

A LIGA elnöke kifejtette, hogy ha a hétfői tiltakozás nem vezet eredményre, akkor további tiltakozó akciókat mérlegelnek. Vannak stratégiai helyzetben lévő szakszervezetek, melyek már a sztrájk megszervezésén gondolkoznak.

Félpályás útlezárás lesz

Elmondta: az állampolgárok megértését és támogatását kérik a hétfői félpályás útlezárásokkor. Az általuk megfogalmazott ötelemű csomag 4 millió magyar munkavállalót érint. Gaskó István kiemelte, hogy politikai pártokat nem várnak az akcióra, kizárólag olyan munkavállalókat és szakszervezeteket, akik egyetértenek a céljaikkal.

A LIGA a elnöke elmondta, hogy az Európai Szakszervezeti Szövetség és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtitkárai levelet írtak a miniszterelnöknek, amelyben támogatásukról biztosítják a hétfői akciót. A sajtótájékoztatón kiosztott levélben a főtitkárok kifejtik: remélik, hogy a kormány megváltoztatja a szakszervezetek által vitatott javaslatait. Egyetértettek azzal, hogy a munka törvénykönyve súlyos hiányosságainak, nem megfelelő szabályozásainak, valamint a sztrájkjog rendelkezéseinek megváltoztatására van szükség ahhoz, hogy a szociális párbeszéd betöltse feladatát, és lehetővé váljon, hogy a szakszervezetekkel együttműködve dolgozzanak ki fenntartható megoldásokat.

Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke kiemelte: egyértelmű volt, hogy csatlakoznak a demonstrációhoz, amelyen a vasasok több mint 100 autóval vesznek részt. Elmondta, hogy a vasas szakszervezet korábban külön-külön is tiltakozott az "ötös csomagban" foglaltakért, így például villámcsődületet szerveztek a cafeteria megadóztatása ellen.

Ezek konföderációkon átívelő követelések, a szakszervezetek összefognak, és mivel nincs érdemi szociális párbeszéd, nincs más választásuk, mint kimenni az utcára.

Gaskó István arra a kérdésre, hogy hallott-e a sajtóban megjelent hírekről, amelyek szerint vasúti járatok megszüntetését tervezik, kifejtette: a sajtóból értesült. Az intézkedés a naponta közlekedő vonatok 4 százalékát, több mint 100 vonatot érintene, és ezzel körülbelül 400 munkahely megszűnését jelentené.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2014.12.13 00:49

@Mercury:

Ott már régen bevezették a 10 órás munkaidőt. Anyósom 15 évet húzott le az egyik irodájukban, tudna mesélni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2014.12.13 00:48

@Zodiakus:

Ja, szívassuk egymást mi is!
Miért is jó, az, ha valaki ideges, akkor lezárja az utat? Felidegesíti azt is aki egyébként nem az...

Menjenek az illetékesek háza elé, ne engem és másokat akadályozzanak.
Az a baj, hogy annyi eszük sincs, hogy ezt belássák...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2014.12.12 22:02

@matrica: Demjan megjobb. Ugy off-shore -ozik ki 3-4 milliardokat evente, hogy egyetlen magyart sem kell foglalkoztatnia ezert. Es meg 25 evig van szerzodese erre, legalabb neki nem lesz gondja a nyugdijjal :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mercury, 2014.12.12 21:39

@matrica: A CBA -ban az alacsonybér egy részét is bejelentés nélkül borítékban adják oda. A nagy magyarok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matrica, 2014.12.12 21:32

@unortodox: magyar kapitalisták (CBA, Széles Ikarusz Gábor, Mészáros Győző, Simicska stb) ellen is kell tüntetni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html