Egyre többen jönnek Romániából

A kereskedelmi szálláshelyeken az eltöltött vendégéjszakák száma 1,3 százalékkal csökkent az év első kilenc hónapjában. A szálláshelyek árbevétele folyó áron azonban lényegében nem változott.
NAPI Online, 2008. november 7. péntek, 09:29
Fotó:

Januártól szeptemberig 2,8 millió külföldi vendég 8,15 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken - áll a KSH közleményében. Míg a vendégek száma 2 százalékkal emelkedett, a vendégéjszakák száma 1 százalékkal csökkent 2007 azonos időszakához képest.

A hat legnagyobb küldő ország közül Németországból, Ausztriából, az Egyesült Államokból érkeztek kevesebben, míg Nagy-Britannia, Románia és Lengyelország esetében jelentősen bővült a forgalom. Számottevő továbbá a cseh, a norvég, továbbá az orosz vendégforgalom növekedése is.

A szállodákban eltöltött vendégéjszakák tekintetében a három- és az ötcsillagos kategóriában figyelhető meg növekedés, az összes többinél mérséklődött az igénybevétel.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 3,23 millió belföldi vendéget és 8,03 millió belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek és a vendégéjszakák számának alakulása a külföldiekével azonos mértékben alakult.

A belföldivendég-forgalom 60 százalékát fogadó szállodákban 2 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az előző évhez viszonyítva. A négy-, valamint az ötcsillagos egységekben 10, illetve 11 százalékos volt a bővülés. A belföldi vendégek körében népszerű, a vendégéjszakák jelentős részét regisztráló panziók esetében azonban 2 százalékos visszaesés volt tapasztalható.

A különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve a konferenciára, kongresszusra érkezők együttes aránya 30 százalékot tett ki. A szabadidejük eltöltése miatt utazók 11 százalékának elsődleges célja az egészségturizmus volt. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek többsége egyénileg foglalta le szállását, csupán 29 százalékuk vette igénybe utazási irodák segítségét. Az elektronikus úton bonyolított szállásfoglalás egyre jelentősebb az utazók körében, aránya csaknem egyezik az utazási irodán keresztül érkezőkével.

Az elmúlt kilenc hónap alatt a szállodák átlagosan 50 százalékos, ezen belül a gyógyszállodák 63 százalékos szobakihasználtsággal működtek. Mindez kismértékben elmarad a 2007 azonos időszakában mért értéktől.

A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma január-szeptemberben 1 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 189 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a vizsgált időszakban, ez folyó áron közel azonos az előző év azonos időszakában mért értékkel, ezen belül a szállásdíjbevétel 109 milliárd forintra nőtt.

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 813 forint volt, az egy-, illetve ötcsillagos szállodai szobaárak közötti különbség pedig közel hétszeres. Az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel (REVPAR) 7427 forint volt, de itt is jelentős eltérés figyelhető meg, mivel az ötcsillagos szállodák tizenkétszer magasabb összeget kértek, mint amennyit az egycsillagos hoteleknél regisztráltak.

A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások 2008. január-szeptemberre számított árindexe közel 8%-os növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest.

A hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma szeptember 30-án 2433, ezen belül a 823 szálloda 49 ezer szobával, 989 panzió 13 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek száma (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) 621 volt. Idén szeptemberben a kereskedelmi szálláshelyek kiadható férőhelyeinek száma 5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakában feljegyzettől.

Szeptemberben a szálláshely-szolgáltatást nyújtó - több ágazatban működő - vállalkozások a szálláshelyeken közvetlenül 30 ezer főt foglalkoztattak.

HOZZÁSZÓLÁSOK