Kiemelték, hogy Magyarországon 2004-ben megszűnt a békeidejű hadkötelezettség, leszerelt az utolsó sorköteles katona, ezért Magyarországon békeidőszakban csak önkéntes jelentkezés alapján teljesítenek katonai szolgálatot az arra elhivatottságot érző nők és férfiak a Magyar Honvédségben. "Az Alaptörvény értelmében azonban minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére" - tették hozzá.

Rendkívüli állapot idején - vagy ha arról megelőző védelmi helyzetben az Országgyűlés határoz -, a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú, magyar állampolgárságú férfiak katonai szolgálatot teljesítenek. Ezzel együtt hangsúlyozták: "Magyarországon jelenleg nem vezették be a különleges jogrendi időszakot, tehát a hadkötelesek sorozására és behívására sem kerül sor".

Azon önkéntes tartalékosok számára, akikre szükség van, az MH HKNYP hivatalosan postai úton vagy elektronikus ügyfélszolgálati rendszeren keresztül küldi ki a behívóparancsot személyre szólóan, és - mint megjegyezték - "nem teszi közzé azt az interneten!". Az MH HKNYP közleményében egyúttal a magyar állampolgárokat arról tájékoztatta, hogy "aki kedvet érez, hogy jelentkezzen a Magyar Honvédség állományába, mint szerződéses katona, vagy éppen kipróbálná magát, mint önkéntes tartalékos, keresse fel a lakóhelye szerinti - Budapesten és az ország megyeszékhelyein található - katonai igazgatási irodát (toborzó irodát) és jelentkezzen a Magyar Honvédség állományába!".

Az irodák elérhetőségeit megtalálhatók a http://www.hadkiegeszites.honvedseg.hu/hknyp/toborzoirodak oldalon. Továbbá a szerződéses katonai szolgálattal kapcsolatos tájékoztatót a hadkiegeszites.hu oldalon a Katona akarok lenni menüpontban, az önkéntes tartalékos szolgálatvállalással kapcsolatos tájékoztatót a Tartalékos akarok lenni menüpontban lehet elolvasni.

Az MH HKNYP kéri, ha a parancsnokság feladatrendszerével kapcsolatos témákban szeretne tájékozódni, kövesse figyelemmel honlapjukat, ha ügyet kíván intézni, akkor a [email protected] címre várják levelét. Ha a katonai szolgálatvállalásokkal kapcsolatban szeretne tájékozódni és érdeklődni, keresse fel lakóhelye szerinti irodákat - olvasható a hadkiegészítő parancsnokság közleményében.