Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, október 11 és 17 között, 1002 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és a szavazási hajlandóságokat.

A felmérés szerint a nem-kormánypárti szavazók majd' kétharmada szavazna egy baloldali együttműködésre, ha annak lenne esélye legyőzni a Fideszt. Kétharmaduk akkor tenne így, ha szavazatával meg tudná akadályozni a Fidesz kétharmadát; köztük az LMP szavazók több mint háromnegyede, és a Jobbik szavazók majd' kétharmada mondta ezt.

A Fidesz szavazóinak száma az két hónapi csökkenés után egy százalékpontot növekedve 26 százalékra erősödött. A párt szavazóinak aktivitása továbbra is magas.

Az MSZP támogatottsága két héttel ezelőtt mért csökkenés után most nem változott, és 10 százalék. A párt szavazóinak aktivitása továbbra is alacsony.

A Jobbik támogatottsága a elmúlt hónap növekedése után most egy százalékpontot csökkent, így 10 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása némileg növekedett.

Az LMP a két héttel ezelőtt megnyert szavazóit megtartotta, így tábora 5 százalékot tesz ki. A DK támogatottsága most egy százalékpontot csökkent, és 3 százalékon áll. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban nem érte el az egy százalékot, akárcsak a Párbeszéd, és az LMP. A Kétfarkú változatlanul egy százalékon áll, a Momentum támogatottsága két héttel ezelőtt egy százalékpontot csökkent, ám most nem változott, ezzel 1 százalék.

A bizonytalanok aránya 41 százalék.

A megkérdezettek több mint fele kormányváltást szeretne, arányuk 2016 novembere óta 39 százalékról mára 54 százalékra növekedett és egyértelmű többségbe kerültek. Az összes vizsgált társadalmi csoport közül egyedül a Fidesz szavazók azok, akik másként gondolkodnak, 92 százalékuk szeretné inkább ha a Fidesz maradna. Különböző ellenzéki szavazók 83 és 95 százalék közötti arányban kormányváltást szeretnének, és a bizonytalan szavazók majd' kétharmada is (58 százalék, 13 ellenében).

További részletek a kutatásról itt olvashatók.