Jelentősen nőtt az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások népszerűsége az idén - számol be saját tapasztalatai alapján az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár, amely a 2014. novemberben indított Erste Nyugdíjprogram tagja.

Idén január-szeptemberben 33 százalékkal többen csatlakoztak a nyugdíjpénztárhoz, mint 2014-ben összesen, a befizetett tagdíjak mértéke ugyanebben a periódusban pedig 22 százalékkal nőtt a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Egyre többeket foglalkoztat a leendő nyugdíjuk kérdése, mind többen ismerik fel az öngondoskodás szükségességét, az állami nyugdíjuk kiegészítésének fontosságát - mondja Mohr Lajos, az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Ez már csak azért is pozitív, mert a jövőben az állami nyugdíjrendszer kifizetési lehetőségei korlátozottabbak lesznek, így egyre nagyobb szükség van arra, hogy az emberek éljenek a különböző nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségekkel.

Aki meg szeretné tudni, hogy mire számíthat a nyugdíjas éveiben, az Erste Bank Nyugdíjprogramján található kalkulátor segítségével könnyedén kiszámolhatja, mekkora lesz valószínűsíthetően a nyugdíja. A kalkulátor az életkor, a havi nettó bér és az egyéb jövedelmek alapján becsüli meg a nyugdíj várható összegét. Az Erste Bank fiókjaiban emellett tíz perc alatt kiszámolható az is, hogy mekkora összeget kell félretenni havonta a jelenlegi életszínvonal fenntartásához..

Míg jelenleg körülbelül két aktív járulékfizetőre jut egy nyugdíjas, ez az arány a jövőben jelentősen romlik, 20-30 év múlva így egy dolgozó "tart" majd el két nyugdíjast" - mondta Mohr. Így amíg a ma nyugdíjba vonulók az átlagjövedelmük 80-90 százalékát kapják nyugdíjként, addig 20-30 év múlva ez az arány valószínűleg már csak 40-50 százalék lehet.

Több olyan kedvező pénzügyi konstrukció áll az emberek rendelkezésére, amellyel a leendő állami nyugdíjuk kiegészítésére takarékoskodhatnak, ezeket pedig jelentős adókedvezmény formájában az állam is támogatja.

Az egyik legnépszerűbb ilyen megoldás az önkéntes nyugdíjpénztár, köszönhetően többek között annak, hogy a befizetések után 20 százalékos adókedvezmény jár, amely elérheti az évi akár 150 ezer forintot is. Az önkéntes nyugdíjpénztár népszerűsége az adómentesen elérhető magas hozamnak és az alacsony költségeknek is köszönhető. A 2014 novemberében indult Erste Nyugdíjprogram az önkéntes nyugdíjpénztár mellett további kedvező öngondoskodási lehetőségeket is kínál az ügyfeleknek.

A program keretében elérhető a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) is, amelynek adókedvezménye szintén a befizetés 20 százaléka, maximum 100 ezer forint évente (a 2020. előtt nyugdíjba vonulók esetében maximum 130 ezer forint), illetve a nyugdíjbiztosítás is, amelynek adókedvezménye szintén 20 százalék, maximum 130 ezer forint. Amennyiben valaki mindhárom adókedvezményt igénybe kívánja venni, az adókedvezmény mértéke összevontan nem haladhatja meg a 280 ezer forintot évente.