Egyre többet adunk kölcsön az államnak

Februárban 72 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapírok állománya. A legnagyobb mértékben, 44 milliárd forint összegben az infláció plusz 3, illetve 4 százalék kamatprémiumot garantáló Prémium Magyar Államkötvényből (PMÁK) vásárolt a lakosság. A Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) is lendületet kaptak a félszázalékos kamatemelést követően, és több mint húszmilliárdnyi fogyott belőlük hó végéig - közölte az Államadósság Kezelő Központ.
Napi.hu, 2015. március 5. csütörtök, 10:15
Fotó: Napi.hu

Február hónapban az előző havi értéknél tízszer nagyobb mértékben, 72 milliárd forinttal növekedett a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya.

A legkedveltebb ebben a hónapban is a PMÁK volt, amelyből 44 milliárd forint összértékben vásárolt a lakosság. Ezen belül a növekedés motorja 28 milliárd forintos állományával az új, ötéves futamidejű, az előző év átlagos fogyasztói árindexén felül 4 százalékos kamatprémiumot biztosító kötvény volt. A futamidőtől függően jelenleg 1,2-2,5 százalék kamatprémiumot biztosító Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) 4 milliárd forintos növekedése nagyobbrészt szintén a lakosság vásárlásainak volt köszönhető. A Babakötvények állománya 600 millió forinttal, míg a Féléves Kincstárjegyeké (FKJ) 400 millió forinttal emelkedett az év második hónapjában. Az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy (KTJ) Plusz együttes mennyisége 2 milliárd forinttal nőtt. A Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) állományának héthónapnyi folyamatos csökkenését követően februárban megfordult a folyamat, a 21 milliárd forint összegű többletvásárlásból azonban 14 milliárd forintnyit az intézményi befektetők vásároltak meg.

Az éves változást tekintve február végére 79 milliárd forint összegben növekedett a lakossági állampapír-állomány. A növekményből a KKJ-re 16 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 4 milliárd, a PMÁK-ra 34, a BMÁK-ra 19 milliárd, a KTJ és a KTJ Pluszra együttesen 5 milliárd forint jut. A Babakötvény állomány-változása 1 milliárd forintot ért el a vizsgált időszakban.

2015. február végére a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya 2490 milliárd forintra emelkedett. A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1105 milliárd, a Féléves Kincstárjegyek 33,5 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 360 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 589 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 391 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 11,5 milliárd forintot tett ki.

A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2,6 milliárd euró volt február végén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2015.03.05 21:42

Tankönyvbe illő, ahogy elmélyülnek a magyar gazdaság működési zavarai. Gondolom, erről fog szólni a következő matolcsy-könyv...:D

Az sem meglepő, ahogy a hívő fidióták örömködnek - ezt teszik minden hírre. Ha kísérletet tennének a megértésre, mérlegelésre, nem is lennének igazi fidióták...
Pedig aligha kell különösebb képzettség ahhoz, hogy valakiben felmerüljön a kérdés: az éves átlagban 1 % körüli növekedést felmutató magyar gazdaságot adóztató állam hogyan fog kifizetni 5 % körüli reálkamatot évről-évre...
Nincs sok választási lehetőség: adóemelésből vagy eladósodásból. Pont úgy, mint az eddigi 5 évben. Ezért vannak új adók, ezért nő folyamatosan az adósságszolgálat. Ha pedig azt is észrevesszük, hogy a gigantikus EU-támogatás sem tart örökké, sőt a különadóknak is vége szakad egyszer, bezzeg a költségvetés terheit folyton növelő unortodox mechanizmusok (az "egykulcsos" adó, a hatalmasra duzzasztott állami adminisztráció, a rezsicsökkentés, nhp, állami vállalatok támogatása, kényszermunka-program, stb.) ellenben velünk maradnak, talán felsejlik a szakadék mélye, amerre az unortodox idiotizmus önmagát ünnepelve taszigál bennünket...

A központi terhek egyre gyorsuló növekedésén túl két további érdekes vonzata van a fenti hírnek.
Az egyik, hogy a lakossági megtakarítások becsatornázásával voltaképpen a magyar gazdaságot fosztja meg a mi megmentő kormányunk a fejlesztési-beruházási forrásoktól (ugye, világos, miért pótcselekvés és tüneti kezelés a nhp). Azt az egyébként is kivéreztetett, túladóztatott magyar gazdaságot, ahonnan a külföldi beruházókat is sikerült elűzni, ld. külső adósság változása.
A másik, hogy aki nem ellensége saját pénzének, az előbb-utóbb észreveszi: a viszonylag magas állami hozammal szemben ott áll a rezsim nem lankadó árfolyam-rontási törekvése. Más fizetőeszközökhöz képest így már nem is olyan nagy buli a magyar állampapír... ennek pedig csak egy megoldása van: elvinni a lóvét az országból. Ahogy az éppen történik.

Csak kibírjuk valahogy ezt a sok unortodox sikert.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2015.03.05 15:14

@rigolya: "Biztos, hogy az államnak kellene - az itteni jobber felszólalók szerinti biztos kötvényeire - magas kamatot fizetnie? S még örömködnek is, hogy a bankok nem képesek konkurálni ezekkel a kamatokkal?!"

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/a_kamatokra_panaszkodnak_a_szlovak_bankok.594463.html

érdemes elolvasni.

Mellesleg a bankbetétek kamata nem "szokott" több lenni mint az állam kötvény kamatai. Furcsa is lenne ha egy lekötött befektetés kamata (államkötvény) kevesebbet hozzon mint egy látra szóló bankbetét lekötés nélkül.
A bankbetétre úgy tekinteni mint egy befektetés formára pedig marhaság. Az hogy anno 7% volt a bankbetét kamata, az nem volt egy normális állapot. Ezeket a kamatszinteket kellett túlszárnyalni a kockázatosabb de termelő befektetéseknek. Nem is volt alkalmas projekt a finanszírozásra. Bankok sem törték magukat nem kellett versenyezni a betétekért. Pangott is gazdaság! Ne akarjuk vissza a magas alapkamatot. A magas kamatnak(erős forintnak) az árát drágán megfizettük!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2015.03.05 14:36

Paks 2 : 10 milliárd euro ( 3000 milliárd forint ) 4-5 % kamat + árfolyam :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.03.05 14:20

a kulfoldi forrasbol szarmazo hitel oriasi csapda, mert mikor kulfodre torlesztunk , azaz penzt vonunk ki a magyar gazdasagbol, az zsugoritja a gdp-t , ami egy negativ spiralba taszit.

ha raadasul ez az adossag idegen penznemben denominalt ,az maga a katasztrofa,mert a kifele torlesztes gyengiti a hazai devizat, igy fokozza a negativ spiralt.

ebbe buktak bele a gorogok, ezart mentunk mi is csodbe 2009-ben, es ezert stabil a hatalmas allamadossagot cipelo japan vagy az usa.

naluk foleg belso forrasbol szarmazik az allamadossag, az egesz nemzetgazdasaguk pedig netto kulso kovetelo, nem pedig ados.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.05 13:46

@Telemachus_Rhade: Te már megint buta vagy :..nem , a polgárosodás megállt 1948-2010 között ...,sajnos !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html