BUX
39138

Egyre valószínűbb a megyék konszolidálása

Szinte már eldöntött kérdés, hogy az állam átvállalja a megyék adósságát. Erre utalt a Hvg.hu tegnapi információja, de ezt erősítette meg ma Rigó Csaba (Fidesz-KDNP), Zala megyei kormánymegbízott. A részletekről már folyik az egyeztetés a megyei fideszes vezetők és a miniszterelnök között.

NAPI, MTI-Eco, 2011. augusztus 24. szerda, 15:12

Zalában megkezdődött a megyei önkormányzat kezében lévő vagyon és feladatrendszer állami kézbe adásának előkészítése, ami 26 intézményt és mintegy 3.300 dolgozót érint - közölte a megyei közgyűlési elnök és a megyei kormánymegbízott szerdán Zalaegerszegen tartott közös sajtótájékoztatóján. Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a megyei önkormányzatok intézményfenntartó szerepével kapcsolatban nagy változások lesznek, erről a megyék irányítói és a miniszterelnök már egyeztetett, de tárgyalnia kell még róla a Fidesz frakciójának. Hozzátette, a megyék szempontjából is előnyös megoldás, hogy a kormány elképzelése szerint a terhek és kötelezettségek átvállalásával együtt az intézmények többsége a kormányhivatalokhoz kerül.

Az elmúlt években a forrásmegvonások miatt eladósodott számos önkormányzat, ezért a helyzetüket sürgősen rendezni kell. "Zalában nincs vészhelyzet, a megyei önkormányzat hitelképes, megvan a megfelelő háttér az intézmények működtetésére", de országosan egységes megoldást kell találni, mert vannak megyék, amelyeknek komoly likviditási gondjai vannak - mondta. Szavai szerint a megyei önkormányzat és a megyei kormányhivatal között megkezdődött az egyeztetés, a feladatok ellátása ugyanis közigazgatási és önkormányzati szinten is közös ügy.

Rigó Csaba (Fidesz-KDNP), Zala megyei kormánymegbízott azt mondta: a kormány és a megyei önkormányzatok megállapodása alapján 2012. január elsejével veszik át a kormányhivatalok - dolgozókkal, kötelezettségeikkel, vagyonnal és adósságokkal együtt - a megyei fenntartású intézményeket. Az állam konszolidálni fogja ezeket, az átszervezés pedig "nem veszélyezteti sem az érintett intézmények dolgozóit, sem az ellátás biztonságát, folyamatosságát".

Hozzáfűzte, hogy az átadás-átvétel folyamata meglehetősen bonyolult és még történhetnek változások, de példamutatónak nevezte a megyével való együttműködést. Augusztus 31-én több koncepció is a kormány elé kerül, így az új önkormányzati törvény tervezete, ami az átadás-átvételben is módosításokat eredményezhet - jegyezte meg. A kormánymegbízott kifejtette: az még nem biztos, hogy végleges lesz az intézmények tulajdonlása, miután 2013-ban létrejönnek a járások, ezzel pedig egyes intézményfenntartási feladatok is átkerülhetnek járási szintre. Ezen túlmenően is számos más, tervezett ágazati törvény befolyásolhatja még majd az átadás-átvétel folyamatát.

Manninger Jenő az MTI kérdésére arról is beszélt, hogy a leginkább fejlesztésekre fordított hitelekkel együtt nagyjából ötmilliárd forintot tesz ki Zala megye adósságállománya, de ebből még mintegy kétmilliárd forint az önkormányzat rendelkezésére áll. Az év végére viszont elérheti a másfél milliárd forintot a működési célú hitel.

A megyék közül többen is elveszették a talajt a lábuk alól: Heves megye csődbe menekült, s hasonló helyzetben van Pest megye is, ahol előbb a közétkeztetést végző cég mondta fel a szolgáltatási szerződést, ezt követően pedig kiderült, hogy az önkormányzat adós a tankönyvkiadóknak a tavaly őszi számlával is. A megyei önkormányzatokat a válság roppantotta meg - hisz az egyetlen bevételi forrásuk a ingatlanok eladásából származó illetékbevételek drasztikusan visszaestek, így nem tudják fenntartani a kevés számú intézményeket sem.