Az ipari termelés majdnem 15 százalékos augusztusi növekedése alátámasztja azt a nézetet, hogy a júliusi visszaesés - havi alapon 1,1 százalékkal csökkent a kibocsátás - csak egy átmeneti jelenség volt - mondta Samu János, a Concorde elemzője a mai ipari adat kapcsán.

Ráadásul a jelenlegi kilátások is kedvezőek: a német Ifo index magasan áll és az ipar versenyképessége is javult az elmúlt időszakban, hiszen a gyengébb nominális forint árfolyam a munkaerőköltségek csökkenésével párosulva leértékeli a reálárfolyamot, ami segíti a hazai ipart.
Török Zoltán, a Raiffeisen szakértője szerint is kiemelkedően jól teljesített az ipar augusztusban. Feltehetően a nagyobb gyárak segítettek, több helyen előrehozhatták a nyári szüneteket - ez is állhat a júliusi csökkenés mögött.

A Suzuki októberben kezdi értékesíteni az új modelljét, ezért nagyobb fordulatszámon pöröghet az esztergomi üzem is  - hozta fel a példát az elemző. A visszajelzések alapján pedig az exportorientált cégek továbbra sem látják a lassulás jeleit. A szakértő szerint ugyanezen okok miatt a szeptember hasonlóan erős maradhat. Korábban, a júliusi számok arra engedtek következtetni, hogy lassul a bővülés üteme, ám az augusztusi adat átírta az előrejelzéseket - tette hozzá a Raiffeisen elemzője.

Ősszel viszont biztosan csökkenni fog a termelés erős üteme, hiszen egyrészt lassulás várható a világgazdaságban, másrészt a tavalyi bázis egyre magasabb lesz - mondta Samu. Ennek ellenére a magyar ipar nagyon jól teljesít és hosszú távon minden esélye megvan arra, hogy a nagy európai vállalatok hazánkat szemeljék ki új üzemeik felépítésére.