Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Útlevelük elvesztése, ellopása, megsemmisülése esetén a károsultak nem csak hazájuk, hanem bármely más EU-tagállam konzulátusán vagy nagykövetségén igényelhetnek majd ilyen dokumentumot. Az ügyintézés a korábbiaknál hatékonyabban fog történni, a képviselet felveszi a kapcsolatot az érintett országgal, amely folyamatnak öt napon belül le kell zajlania - írja az MTI.

Az ideiglenes, egyszeri utazásra feljogosító, és legfeljebb 15 napig érvényes okmány lehetővé teszi birtokosa hazatérését vagy kivételes esetben más célállomásra utazását.

"Útlevelünk eltűnése külföldön meglehetősen kétségbe ejtő. Az új szabályok biztosítják, hogy az EU állampolgárai gyorsan hozzájuthatnak biztonságos és széles körben elfogadott vészhelyzeti úti okmányhoz bármelyik tagállam képviseletén, amellyel hazajuthatnak" - írta Vera Jourová jogérvényesülésért is felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottság ezt követően további technikai előírásokra tesz majd javaslatot, amelyet a tagországoknak két éven belül el kell fogadniuk, valamint át kell ültetniük a tagállami joganyagba. Az irányelv szerinti intézkedések alkalmazását 36 hónappal ezen technikai előírások elfogadása után kezdik majd meg.