Egyszerűbb lesz az autóhitel szeptembertől

A közjegyzői kamara közleménye szerint elegendő lesz a gépjárművet terhelő jelzálogjog magánokiratba foglalása, amely egyszerűbb és olcsóbb megoldást jelent a vásárlóknak.
Leszák Tamás, 2009. augusztus 5. szerda, 12:26
Fotó:

Szeptembertől egyszerűbb és olcsóbb lesz a gépjármű-finanszírozás, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) rendszere által könnyebbé válik a hitelfelvétel is. Az idén tavasszal módosult szabályozás szerint a zálogszerződést a gépjárművet terhelő jelzálogjog esetén elegendő magánokiratba foglalni, így olcsóbbá válik a procedúra, hiszen csak az ingó jelzálogi bejegyzés díját fizetik meg az új tulajdonosok, ami továbbra is ötezer forintba kerül.

A gazdasági válság hatására a nagy kockázatot jelentő, hitellel finanszírozott gépjárműveknél egyre nagyobb biztosítékot kívánnak meg a hitelezők. Ezt a garanciát szolgálja a bejegyzett ingó jelzálog, aminek zálogjogi nyilvántartását a MOKK vezeti, így garantálva az eljárás hitelességét, pontos és nyomon követhető adminisztrációját, amely így várhatóan megkönnyíti a jelenleg igencsak nehézkes hitelfelvételt is az autóra vágyó tulajdonosok számára.

Bárki ellenőrizheti ingyenes hozzáféréssel a Magyar Országos Közjegyzői Kamara honlapján, hogy a megvásárolni kívánt autó jelzálogjoggal terhelt-e - tanácsolja dr. Tóth Ádám, a Kamara elnöke minden gépjárművásárlónak.

HOZZÁSZÓLÁSOK