Együtt-PM: a kormány megszegte energia-stratégiai ígéreteit

Az Együtt-PM szerint a kormány az energiahatékonyság területén is megszegte a választóknak tett ígéreteit, és ennek az energiafüggőség fokozódása, az ország leszakadása a következménye.
MTI, 2014. január 4. szombat, 14:55
Fotó: Napi.hu

Jávor Benedek, a párt társelnöke szombati közleményében azt írta, hogy egy a kormányzat számára készült tanulmány szerint "a kormány totálisan szembemegy a saját maga által megalkotott energiastratégia célkitűzésekkel. Az energiafüggetlenség megteremtése és a megújuló energiahordozók előtérbe helyezése helyett drámaian csökkent a hazai energiatermelés, és az energiahatékonyság növelésére fordított támogatás is

Véleménye szerint ebben a helyzetben a fejlesztési tárca megbízásából készült jelentés tartalma civilizált országokban elegendő lenne egy kormánybuktatáshoz.

Szerinte a jelentés nem "ellenzéki diverzánsok" munkája, hanem azt a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) készítette, amelyet Kaderják Péter, a Fidesz egyik alapítója vezet, aki az első Orbán-kormány idején az energiahivatal elnöke volt.
A tanulmányból az olvasható ki, hogy az Orbán-kabinet éppen az ellenkezőjét csinálja annak, amit a 2030-ig megfogalmazott Energiastratégiában írásba foglalt. Utóbbi dokumentum szerint ugyanis a legfőbb cél az energiafüggetlenség megteremtése lenne; ehhez képest az elmúlt években meredeken nőtt az energiaimport és a hazai erőművek sorra állítják le áramtermelő blokkjaikat a piacvesztés miatt - jelentette ki a politikus.

Kiemelte, hogy eközben a nettó áram-import, amelynek részesedése a fogyasztásban néhány éve még csupán 10 százalékos volt, mára elérte a 20,7 százalékot.

A közlemény szerint a megújuló áramtermelés tavaly és tavalyelőtt is elmaradt a tervektől. 2012-ben a célban meghatározott 3,1 terrawattóra helyett a megújuló áramtermelő erőművek csak 2,6 terrawattóra villamos energiát állítottak elő. Emellett drasztikusan csökkent a lakások energetikai korszerűsítésére szánt támogatás és a kabinet minden energiáját a "rezsibohóckodásra" fordította. Mindennek következménye pedig az energiafüggőség növekedése, a versenyképesség csökkenése - írta közleményében Jávor Benedek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2014.01.04 18:45

Nyugi, itt minden kényszer privatizálva lesz. Csak várnak még a megfelelő nemzeti befektetőkre, az esélyeseket egy kezemen meg tudom számolni.

Komoly ember nem vette komolyan ezeket az ígéreteket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska39, 2014.01.04 15:24

Nem tudom,hogy melyik erőmű suppos hővezérlő termében készült ez a fotó,de nagyon kezdetleges technológia.Lehet,hogy Paks.Ráférne egy kis privatizáció!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html