Együttműködési megállapodást kötött a GVH és az OÉTI

Együttműködési megállapodást kötött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), valamint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) annak érdekében, hogy a szervezetek kölcsönösen segítsék egymás tevékenységét az étrend-kiegészítők, a különleges táplálkozási célú élelmiszerek és a kozmetikai termékek piacain - közölte kedden a GVH az MTI-vel.
MTI, 2015. február 24. kedd, 11:06
Fotó: Napi.hu

A tájékoztatás szerint a GVH és az OÉTI tapasztalatai alapján az utóbbi években egyre több olyan termék került forgalomba az egészségmegóvó életszemlélet terjedésével, amellyel a gyártók vagy a forgalmazók e megnövekedett fogyasztói igény kielégítését célozzák.

Ezzel párhuzamosan nőtt az olyan termékek száma, amelyeket az ilyen fogyasztói várakozások kihasználására állítanak elő. A GVH-hoz növekvő számban érkeznek olyan bejelentések és panaszok, amelyekben a fogyasztók a különböző gyógyhatásokat vagy az egészségre vonatkozó túlzó hatásokat ígérő élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásokat kifogásolják. A GVH 2014-ben a szóban forgó termékkörön belül az egyes étrend-kiegészítők reklámjaival összefüggésben folytatta le a legtöbb eljárást.

A most létrejött megállapodás célja, hogy a GVH és az OÉTI feladatainak ellátásakor - különösen az étrend-kiegészítők, a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, valamint a kozmetikai termékek esetében - biztosítsa az egyes részpiacok megbízható és átlátható működését, a tisztességes versenyen és a verseny hatékonyságának előmozdításán alapuló fejlődését. Emellett a megállapodás segíteni akarja a tisztességes felhasználói tájékoztatási környezet kialakítását, valamint a jogszabályoknak megfelelő termékek iránti bizalmat.

A GVH és az OÉTI szándéka, hogy szorosabb, egyenrangú partneri együttműködésük növelje jogszabályokban meghatározott feladataik ellátása és a jogérvényesülés hatékonyságát. Továbbá megteremtse azokat a feltételeket, amelyek alapján a jogszabályokban előírt együttműködésen túl kölcsönösen segíthetik egymás tevékenységét - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK